Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A felmerül hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt – közölte a jegybank az MTI-vel.
Az MNB az UniCredit Bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban a legsúlyosabb hiányosságokat annak bejelentési gyakorlatával, illetve a belső ellenőrző és információs rendszereinek működésével kapcsolatban tapasztalta. A bank a gyakorlatában nem helyezett megfelelő hangsúlyt a bejelentések azonnaliságára, számos pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be – fogalmazott az MNB.
Ha a szolgáltató helytelen gyakorlatot alakít ki, a bejelentések haladéktalan megtétele elmarad, vagy szükség esetén nem tesz ismételten bejelentést, akkor az illetékes hatóság nem értesül megfelelő időben a pénzmosás- vagy terrorizmusfinanszírozás-gyanús tranzakciókról, ami veszélyezteti az adóhatóság hatékony fellépését az ilyen esetekkel szemben – hívta fel a figyelmet az MNB.
Hiányosságokat talált a jegybank a hitelintézet belső kockázatértékelése, illetve a belső kontrolljai kapcsán, problémákat tártak fel a bank ügyfél-átvilágítási gyakorlatában, valamint a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzésének gyakorlatánál is.
A bírság meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte egyebek mellett a bank piaci részesedését, az ismétlődő hiányosságokat, a jogsértések gyakoriságát, a mulasztással előidézett kockázat mértékét, valamint a biztonságos működésre gyakorolt hatást és azt, hogy a korábbi határozati kötelezések ellenére szűrési, bejelentési és SoF beszerzési gyakorlata nem megfelelő hatékonyságú. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hitelintézet egyes jogszabálysértések kiküszöbölése érdekében már intézkedéseket hozott – közölte az MNB.