Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

Egy újgenerációs, gyors és rugalmas munkaerő-közvetítő alkalmazás nyilvános adatai nyomán is kontrolláltak több céget a hivatal munkatársai.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait – közölte a hivatal az MTI-vel.
A jogszerű foglalkoztatás az államháztartási bevételek szempontjából is különös jelentőségű, és a sikeresen pályázóknak is fontos, hogy szabályosan foglalkoztassák őket, hiszen ez alapozza meg társadalombiztosításukat – emelték ki a közleményben.
Ezúttal a munkaerőhiánnyal küzdő vendéglátó szektorra koncentráltak, ugyanis ezen a területen gyakori a szakképzetlen, alkalmi munkavállalók be nem jelentett foglalkoztatása. Bár az alkalmazás felhasználói szerződésének feltételei között szerepel az adókötelezettségek teljesítésének kritériuma, a tapasztalatok szerint ezt nem minden hirdetést feladó foglalkoztató tartja be.
Az adóellenőrök egy akcióban nyolc hirdetőt ellenőriztek, háromnál találtak összesen hat be nem jelentett alkalmazottat. A mulasztás után több mint 3 és fél millió forint bírság kiszabása várható, sőt, egy vállalkozásnál a NAV elrendelte a 12 napos üzletlezárást is.
Néhány héttel később a NAV munkatársai újra ellenőrizték ugyanezeket a vendéglátóhelyeket, amelyek már szabályosan bejelentették az egyszerűsített foglalkoztatottakat – olvasható a hivatal közleményében.