Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az átlag diákmunka-órabérek a bruttó 1600-2500 forint között alakulnak az idén nyáron

Van olyan terület, ahol akár a 4000 forintit is elérheti az órabér.

Az átlag diákmunka-órabérek bruttó 1600-2500 forint között mozognak az idén nyáron, az IT-területen azonban elérhetik akár a 4000 forintot is; a munkát vállaló diákok iránt a kereskedelemben, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is jelentős a kereslet az MTI-nek nyilatkozó iskolaszövetkezetek közlése szerint.
A Mind-Diák Szövetkezet azt közölte, hogy ha a diák jogosítvánnyal, speciális szaktudással vagy nyelvtudással rendelkezik, az órabér arányosan nőhet. A könnyű fizikai, egyszerű betanított vagy adminisztratív munkáknál átlagban 1600-1900 körüli órabérekre lehet számítani, így ha a diák a szünidő felét – 6 hetet – munkával tölti, akkor 1800 forintos órabérrel számolva 432 000 forintot kereshet, amely 25 év alattiként az szja-mentesség miatt a nettó fizetése is lesz. Fontos azonban tudni, hogy a 25 év alattiaknak járó szja-mentesség 576 601 forint havi bruttó jövedelemig érvényes.
A Mind-Diák adatai alapján a 25 év alatti diákoknál a szakirányú tanulmányokat kívánó gyakornoki pozíciók bérei óránként nettó 1874 és 2500 forint közötti sávban mozognak. Az átlagnál magasabb fizetések főleg a mérnöki és pénzügyi állásokra jellemzőek. A hallgatók az IT területén be tudnak kapcsolódni projektmunkákba is, ahol nem ritka a bruttó 3000-4000 forintos órabér sem.
Számítások szerint akár 100 ezer diák is vállalhat alkalmi vagy hosszú távú munkát az iskolaszövetkezetek szervezésében idén nyáron a diákmunka-szezonban, amelyben a kereskedelem, turizmus és vendéglátás továbbra is slágerterületek. Így például a fiatalok pénztárosként vagy árufeltöltőként tehetnek szert plusz keresetre. Ezen kívül adminisztratív és ügyviteli feladatokra is keresnek diák munkaerőt, de a mezőgazdasági, élelmiszeripari szektorokban, valamint a termelőüzemek, logisztikai központok és a nagyobb SSC-k is szívesen fogadnak diákokat a nyárra.
A közlemény szerint a cégek többsége felismerte, hogy az adózást tekintve az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatás jár a legelőnyösebb feltételekkel: a szociális hozzájárulási adómentesség mellett ha a diák nem dolgozik – mert például beteg vagy nyaral –, nincs a munkaadónak fizetett szabadság vagy betegszabadság miatti bérjellegű költsége sem, ellentétben a klasszikus munkaviszonnyal.
Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók vendéglátási, idegenforgalmi munkára átlagosan 1800 forintos órabért kínálnak, adminisztrációs feladatoknál 1900 forintra, míg gyártási, logisztikai és kereskedelmi feladatok ellátása során 1950-2000 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Ennél magasabb órabérre főként azok a diákok pályázhatnak, akiket üzleti kiszolgáló központokban vagy call centerekben alkalmaznak – itt 2100 forint az átlagosan megkereshető órabér –, az IT-területen pedig ez az átlag már a 2500 forintot is meghaladja.
Rámutattak, hogy nyáron számos szektorban, így például a kereskedelemben, illetve a gyártás területén a szabadságok tömeges kiadása miatt megnő a diákok iránti igény. A mezőgazdaságban, valamint a rendezvényekhez és vendéglátáshoz kapcsolódó feladatoknál pedig a csúcsszezon generál jelentős plusz keresletet. A fesztiválokhoz kapcsolódó munkák népszerűek a diákok körében, hiszen így ingyenesen vehetnek részt egy-egy ilyen jellegű eseményen, és még jövedelemhez is jutnak.
A Prohuman Diákmunka iskolaszövetkezet – a Mind Diák Szövetkezethez hasonlóan – arra számít, hogy idén nyáron a munkát vállaló diákok száma meg fogja haladni a 100 ezret.
Tapasztalataik szerint nyáron megnő az érdeklődés és a kereslet a vendéglátóipari feladatokat ellátók iránt, de ipari ügyfelektől is érkezett már diákmunkás-igény, mivel a gyárak a nyaraló kollégákat diákokkal pótolják.
A béreket tekintve példaként említették, hogy Budapesten és Pest vármegyében üzleti adminisztrációs területen, irodai munkakörben bruttó 1850-2400 forint körül mozog az átlag órabér, ez azonban a mérnök és IT területeken akár a 3500 forintot is elérheti. Könnyű fizikai munkánál az órabér 1750 és 2200, nehéz fizikai munkáknál pedig 2000-2800 forint között mozog.
Az iskolaszövetkezet felhívta a figyelmet, hogy a 18 év alatti diákoknak szülői beleegyező nyilatkozat kell ahhoz, hogy munkát vállaljanak, és ők nem dolgozhatnak éjszaka (22 és 6 óra között), valamint nem is túlórázhatnak. Azonban 18 év felett ezek a korlátok már nem vonatkoznak a diákokra.

Fotó: MTI / Balázs Attila