Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A D-vitamin fontossága a mindennapokban

A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség. Az utóbbi években fokozott figyelmet kapott a D-vitamin szerepe, mivel felismerték, hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban.

A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin, ami szervezetünkben átalakulva aktív hormonként működik szabályozva a sejtekben a gének és a sejtmag működését. Napfény hatására, pontosabban a UV-B (ultraibolya) sugárzás hatására az emberi bőrben képződik, a májban és a vesében némileg átalakul és részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban. A D-vitamint a szervezet nagyon hosszú ideig képes tartalékolni.

Az alacsony D vitamin szinthez valószínűleg szorosan kötődik a növekvő szív-, és érrendszeri halálozás, bizonyos rák típusok előfordulása és bizonyos autoimmun betegségek (pl.: szklerózis multiplex).

Ha az időskorban gondoskodunk D-vitamin pótlásról, akkor 5-6 évvel is meghosszabbítható az élet, gyermekkorban normalizálva pedig egészségkárosodásokat előzhetünk meg (pl.: asztma, tumoros megbetegedések, diabétesz). A kisgyermekkori D-vitamin hiány szinte biztosan gondot okoz később kamaszkorban, különböző krónikus betegségek kialakulásának forrása lehet.

Ma már tudjuk, hogy nem elég késő ősztől kora tavaszig szedni a D vitamint. A mérhető D vitamin szint bevezetése óta tudjuk, hogy a klímaváltozás, elégtelen napsütéses órák száma, és a kevés napon töltött idő miatt, az egészséges embereknek is ajánlott a megelőző mennyiségű D-vitamin szájon át történő bevitelét. Csecsemők számára 400-1000 NE, gyermekeknek, serdülőknek 16 tskg-onként 1000 NE. Felnőttek számára 5000-10000 NE, még a várandós nőknek is! Túlsúly esetén megelőzésként a 10000NE ajánlott. Ez az orvosi ajánlás a korábbi évekhez képest közel tízszeresére emelkedett és ennél magasabb mennyiségek ajánlásával is találkozhatunk.

A D-vitamin hiányának veszélye és tünetei

Az ezredforduló óta intenzíven kutatott terület a cholecalciferol emberi szervezetben betöltött szerepe. Legismertebb funkciója a csontképződés és a kalcium felszívódásának elősegítése, azonban ennél sokkal több folyamatra van nagy hatással a jelenléte.

Az eddigi kutatások eredményei mára igazolták, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulás mellett számos egyéb betegség, köztük a daganatos kórképek, az idegrendszeri bántalmak, a cukorbetegség, az asztma és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszik, illetve az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorol.

D-vitamin-hiányra utalhat a csontok gyengülése (pl. csontlágyulás, csonttörések, nehezen gyógyuló törések, csontritkulás), az izomgörcsök és a gyorsan romló a fogak. Gyermekek esetén a D-vitamin hiánya angolkórhoz vezethet.