Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

A tavasz beköszöntével párhuzamosan megjelenik az indokolatlan fáradtság is. A téli üzemmódról váltani a szervezetet nagyon megviseli. De hogy ennek az oka, és mit tehetünk ellene? Az kiderül cikkünkből.

A kellemetlen tünetek ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, viszont egy nagyon is létező reakciója a szervezetnek az időjárás-változásra. Mivel a téli időszakban a napfény hiánya, a mozgásszegény életmód és a lecsökkent vitaminbevitel hatására a szervezet energiatartalékai egyébként is lecsökkennek, gyakran igen nehezen viseljük ezt a nagy változást – még ha jóval kellemesebb is a langyos idő, mint a téli fagyok.

A tavaszi fáradtságot azonban nem csak a vitaminhiány okozza. Testünkben a nap minden pillanatában bonyolult hormonális folyamatok zajlanak le, és ezek még inkább fokozódnak az évszakváltozásokkal – azaz a szezonális hormon-ingadozás is igen nagy szerepet játszik a tavaszi gyengeség, kimerültség kialakulásában. Ekkor a szerotonin – vagy más néven „boldogsághormon” – és a melatonin – azaz az „alvási hormon” – váltakozó szintjének köszönhetjük a néha már-már súlyos tüneteket. Míg télen több melatonin termelődik a napfény hiánya miatt, megnövekedett alvási igényünk van – tavasszal viszont az egyre hosszabbodó napok miatt átmeneti „üzemzavar” keletkezik a hormonháztartásban. Szintén közrejátszik a téli, zsírban és gyakran szénhidrátokban is gazdag étrend.

Némi odafigyeléssel azonban jelentősen visszaszoríthatjuk az ilyenkor jelentkező kellemetlen tüneteket. Igyekezzünk minél több aktív tevékenységet folyatatni a szabadban, használjuk ki a friss, langyos levegőt: sétáljunk sokat, olvassunk akár a parkban, udvarban a lakás helyett – már ezzel is sokat tettünk a jobb közérzetért. Nem elhanyagolható a fokozott vitaminbevitel sem – együnk friss zöldségeket, gyümölcsöket, de ezen kívül érdemes lehet még beszerezni olyan vitaminkészítményeket, amik tartalmaznak C, D, B vitaminokat, magnéziumot, cinket, vasat és kalciumot. Néhány hét elteltével nem csak feltöltődhetünk így, de fokozatosan alkalmazkodunk is az új évszakhoz, amit már úgy vártunk.