Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kozelka Dorottya, esküvői ruhakölcsönző tulajdonos: Összetett szakma, de épp ez a szépsége

Huszonkettő éve működteti esküvői szalonját Kozelka Dorottya. Megannyi ara mondta ki a boldogító igent az ő keze alól kikerült ruhákban.

A sok éves tapasztalatának, a türelmének és a szakmai hátterének köszönhetően mindenki elégedett ügyfélként emlékszik vissza az együttműködésre. Nincs akadály előtte, ugyanis minden kívánságot, igényt teljesíteni tud a 350 darabos készletéből.

– Milyen út vezetett az esküvő ruhaszalon megvalósításáig?

– Édesanyám 1994-ben nyitotta Kiskunlacházán a szalont, majd 2001-ben egy betegség miatt átruházta rám a fenntartását, azóta pedig szívvel lélekkel csinálom. Időközben, kilenc évvel ezelőtt mertem nagyot álmodni, így 2014-ben Dunaharasztiban a második üzletünket is megnyitottuk. Egyszerre ugyan nem lehet két helyen lenni, mindig ott vagyok, ahova a leendő menyasszony érkezik próbára. Két kolléganővel dolgozom együtt, igyekszünk segítséget nyújtani, hogy mindenki megtalálja álmai ruháját.

– Az esküvői ruhákon kívül mit tudunk megvásárolni vagy kölcsönözni a szalonjaidban?

– Koszorús- és menyecske ruhákat, és minden olyan kiegészítőt, ami egy tökéletes esküvőhöz elengedhetetlen. Tetőtől talpig fel tudunk öltöztetni egy menyasszonyt úgy, hogy ne maradjon hiányérzete.

– Milyen a 2023-as év esküvői divatja?

– A letisztult stílus áll idén az első helyen. Mégis azt szoktam mondani, hiába követjük a divatot, ha az ízlésünk teljesen más. Nekem például egészen kislány korom óta a csillogós ruha tetszik, ami nem számít mindig népszerűnek a ruhatervezők körében. A divat mindig csak irányvonal, egy nő úgyis olyan ruhát választ élete egyik legmeghatározóbb napjára, amiről mindig is álmodott, és nem utolsósorban, amiben jól érzi magát.

– Minden kérést, igényt, kívánságot tudsz teljesíteni, amivel megkeres egy-egy menyasszony?

– A határokon belül és a tudásunkhoz képest úgy gondolom, igen. Nincs olyan forma, testalkat, amire nem találunk megoldást. Mi a magyar 34-estől egészen a 64-es méretig ki tudjuk szolgálni a vendégeinket, ilyen szempontból sincs akadály előttünk.

– Mennyire fontos számodra, hogy a kezedből kikerült ruhának a „sorsát” végigkövesd?

– Nagyon! (mosolyog) Legyen szó kölcsönzött vagy megvásárolt ruháról, szeretem tudni, hogyan érezte magát benne egy menyasszony. Mindig izgulok, hogy sikerült-e tökéletesen az ügyfélhez igazítani. Tizenhat éve dolgozom együtt egy aranykezű varrónővel, ő mindent megold. Számára egy komolyabb átalakítás sem akadály. De szerencsére szoktam visszajelzéseket kapni, a vendégeink gondoskodnak róla. Imádom a foglalkozásomat, persze mint mindenben, ebben is van kudarc. Az ember mindig beleadja 100 százalékosan a tudását, és előfordul, hogy ennek ellenére végül másik szalon ruhája mellett dönt a vendég. Ilyen minden szakmában van, ennyi év alatt pedig megtanultam kezelni.

– A te szakmádnak is elengedhetetlen része, hogy szeress emberekkel foglalkozni…

– Igen, és úgy érzem, megtalálom mindenkivel a közös hangot. Türelemre int, de alapvetően is ilyen típusú ember vagyok. A mottóm, ha engem nem bánt senki, akkor én sem teszem. Őszintének kell lennem, ami befolyásolhatja a menyasszony végső döntését. Összetett szakma, de épp ez a szépsége.

– Mekkora készlettel dolgozol?

– A két szalonban körülbelül 350 darab ruha van, persze mindez nem egy év alatt jött össze. Elengedhetetlen, hogy ekkora készletszámmal dolgozzunk, hiszen így sokkal nagyobb esély van arra, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes darabot. Arról nem beszélve, hogy az is sokat számít, mekkora keret áll rendelkezésre a kölcsönzésre. Nálunk az olcsóbb ruhák is rendelkezésre állnak. Van, aki csak szerény esküvőn mondja ki a boldogító igent, és egy egyszerűbb ruha illik a rövid ceremóniához. Számunkra az a fontos, hogy minden kuncsaftunk boldogan távozzon.