Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Kozelka Dorottya, esküvői ruhakölcsönző tulajdonos: Összetett szakma, de épp ez a szépsége

Huszonkettő éve működteti esküvői szalonját Kozelka Dorottya. Megannyi ara mondta ki a boldogító igent az ő keze alól kikerült ruhákban.

A sok éves tapasztalatának, a türelmének és a szakmai hátterének köszönhetően mindenki elégedett ügyfélként emlékszik vissza az együttműködésre. Nincs akadály előtte, ugyanis minden kívánságot, igényt teljesíteni tud a 350 darabos készletéből.

– Milyen út vezetett az esküvő ruhaszalon megvalósításáig?

– Édesanyám 1994-ben nyitotta Kiskunlacházán a szalont, majd 2001-ben egy betegség miatt átruházta rám a fenntartását, azóta pedig szívvel lélekkel csinálom. Időközben, kilenc évvel ezelőtt mertem nagyot álmodni, így 2014-ben Dunaharasztiban a második üzletünket is megnyitottuk. Egyszerre ugyan nem lehet két helyen lenni, mindig ott vagyok, ahova a leendő menyasszony érkezik próbára. Két kolléganővel dolgozom együtt, igyekszünk segítséget nyújtani, hogy mindenki megtalálja álmai ruháját.

– Az esküvői ruhákon kívül mit tudunk megvásárolni vagy kölcsönözni a szalonjaidban?

– Koszorús- és menyecske ruhákat, és minden olyan kiegészítőt, ami egy tökéletes esküvőhöz elengedhetetlen. Tetőtől talpig fel tudunk öltöztetni egy menyasszonyt úgy, hogy ne maradjon hiányérzete.

– Milyen a 2023-as év esküvői divatja?

– A letisztult stílus áll idén az első helyen. Mégis azt szoktam mondani, hiába követjük a divatot, ha az ízlésünk teljesen más. Nekem például egészen kislány korom óta a csillogós ruha tetszik, ami nem számít mindig népszerűnek a ruhatervezők körében. A divat mindig csak irányvonal, egy nő úgyis olyan ruhát választ élete egyik legmeghatározóbb napjára, amiről mindig is álmodott, és nem utolsósorban, amiben jól érzi magát.

– Minden kérést, igényt, kívánságot tudsz teljesíteni, amivel megkeres egy-egy menyasszony?

– A határokon belül és a tudásunkhoz képest úgy gondolom, igen. Nincs olyan forma, testalkat, amire nem találunk megoldást. Mi a magyar 34-estől egészen a 64-es méretig ki tudjuk szolgálni a vendégeinket, ilyen szempontból sincs akadály előttünk.

– Mennyire fontos számodra, hogy a kezedből kikerült ruhának a „sorsát” végigkövesd?

– Nagyon! (mosolyog) Legyen szó kölcsönzött vagy megvásárolt ruháról, szeretem tudni, hogyan érezte magát benne egy menyasszony. Mindig izgulok, hogy sikerült-e tökéletesen az ügyfélhez igazítani. Tizenhat éve dolgozom együtt egy aranykezű varrónővel, ő mindent megold. Számára egy komolyabb átalakítás sem akadály. De szerencsére szoktam visszajelzéseket kapni, a vendégeink gondoskodnak róla. Imádom a foglalkozásomat, persze mint mindenben, ebben is van kudarc. Az ember mindig beleadja 100 százalékosan a tudását, és előfordul, hogy ennek ellenére végül másik szalon ruhája mellett dönt a vendég. Ilyen minden szakmában van, ennyi év alatt pedig megtanultam kezelni.

– A te szakmádnak is elengedhetetlen része, hogy szeress emberekkel foglalkozni…

– Igen, és úgy érzem, megtalálom mindenkivel a közös hangot. Türelemre int, de alapvetően is ilyen típusú ember vagyok. A mottóm, ha engem nem bánt senki, akkor én sem teszem. Őszintének kell lennem, ami befolyásolhatja a menyasszony végső döntését. Összetett szakma, de épp ez a szépsége.

– Mekkora készlettel dolgozol?

– A két szalonban körülbelül 350 darab ruha van, persze mindez nem egy év alatt jött össze. Elengedhetetlen, hogy ekkora készletszámmal dolgozzunk, hiszen így sokkal nagyobb esély van arra, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes darabot. Arról nem beszélve, hogy az is sokat számít, mekkora keret áll rendelkezésre a kölcsönzésre. Nálunk az olcsóbb ruhák is rendelkezésre állnak. Van, aki csak szerény esküvőn mondja ki a boldogító igent, és egy egyszerűbb ruha illik a rövid ceremóniához. Számunkra az a fontos, hogy minden kuncsaftunk boldogan távozzon.