Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hat házi praktika a leégés gyógyítására

Ha mégis megtörténik a baj, és leégtünk, eperrel, tejföllel vagy akár teával is enyhíthetjük a tüneteket.

Berobbant a nyár, gyönyörű az idő, süt a nap és magas az UV-sugárzás is. Az első forró napokon általában mindenki leég. Megelőzni a magas faktorszámú krémekkel lehet, kezelni pedig a legjobb házi praktikákkal érdemes.
Sokan gyorsan szeretnénk barnulni, ezért sokszor naptejet sem használnak, ennek pedig égés az eredménye. De visszafordítható a folyamat? Ez a leégés fokától is függ, hogy a bőr hámlani kezd-e, vagy néhány napon belül, fokozatosan bebarnul a pirosság. Azt azonban nem árt tisztázni, hogy varázslatos gyógymódok nincsenek leégés ellen, viszont számos lehetőség van arra, hogy a testünk természetes gyógyulási folyamatát segítsük. Ilyen az emelt folyadékbevitel, a hidratálás vagy a pihenés, de van még néhány dolog, amit segíthet. Ezt mutatjuk most meg!

A bor mint fényvédő?

A Journal of Agricultural and Food Chemistry kutatása kimutatta, hogy a szőlő olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védő hatásúak a nap durva ultraibolya sugaraival szemben. A szőlő úgynevezett flavonoidokat tartalmaz. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a káros molekulák, az oxigéngyökök (ROS) képződését a bőrben, ezáltal védik azt. Vagyis a bor védhet a leégés ellen.

leeges1

Milyen praktikák segítenek leégés ellen?

– A tejfölről mindenki hallott már, nagyszüleink régen mindig ezzel gyógyították a leégett bőrt.

– Hasznos lehet még a natúr joghurt is, főként az arcon, a benne lévő természetes anyagok a bőrbe jutva elősegítik a regenerálódást és felgyorsítják a folyamatot.

– Kevésbé ismert módszer a leégett terület nyugtatására az epres pakolás. Az erősen megégett bőrt eperszeletekkel kell borítani, majd 5-7 percig állni hagyni, amíg az eper nedve és a benne lévő vitaminok részben be nem szívódnak a bőrön át. Szintén hatásos, ha natúr joghurtba vágott eperrel takarjuk be a kényes részeket.

– A fekete tea a benne lévő összetevőknek köszönhetően a bőrbe jutva elősegíti a megégett terület gyógyulását. A tea elkészítése után meg kell várni, amíg teljesen kihűl az ital, majd vattapamacs segítségével, óvatosan átkenegethetjük vele a leégett bőrfelületet.

– Egy kisebb ruhadarabot ecettel átitatva tegyünk a leégett bőrre. Kellemesen hűsítő és bőrnyugtató hatása miatt csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, így már néhány óra alatt érezhetően javulni fog a bőr állapota.

– Az Aloe Vera számos bajra jelent gyógyírt a benne rejlő számtalan vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően. A napégés okozat fájdalom enyhítésére szintén kiváló a növényből kivont folyadék a bőrre kenve. Ha saját Aloe Veránk van, elegendő a félbetört levelével bekenni az érzékeny területet. Amennyiben nincs növényünk, drogériákban és gyógyszertárakban több termék közül válogathatunk.