Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Változtak a temetési szokások: Egyre több az olcsóbb, urnás temetés

Sokan nincsenek tisztában azzal, hova fordulhatnak búcsúztatásért, ha nem vallásosak.

A Központi Statisztikai Hivatal év elején közzétett adatai szerint az elmúlt öt évben mintegy 60 százalékkal emelkedtek a temetési költségek. Nem csoda, hogy egyre többen választják az olcsóbb, urnás temetést: öt családból négy a hamvasztás mellett dönt. A búcsúztatás szertartás része is sokaknak okoz fejtörést, nem tudják, hová forduljon a család, ha nem vallásosak vagy épp más felekezethez tartoznak a családtagok.
Egy haláleset a családban mindenkit megvisel, főleg, ha nem számítottunk előre szerettünk távozására. A családtagokra azonban a gyászfolyamat megkezdése előtt szomorú feladat vár: a temetés szervezése. Az árak emelkedése a legtöbb családnak komoly gondot okoz, ezért az olcsóbb, urnás temetést egyre többen választják. A Központi Statisztikai Hivatal év eleji adatai szerint az utóbbi öt évben mind a koporsós, mind az urnás temetés mintegy 60 százalékkal drágult: egy koporsós temetés átlagára 350 ezer forint, ami 134 ezer forinttal drágább, mint öt évvel ezelőtt, de ugyanez a helyzet az urnás temetések esetében is: egy átlagos urnás búcsúztatás közel 250 ezer forintba kerül, ami szintén majdnem 60 százalékkal drágább, mint öt éve, de még mindig százezer forinttal olcsóbb, mint a koporsós. Nem csoda, hogy az utóbbi években egyre többen választják a hamvasztást és inkább a búcsúztatás módját igyekeznek meghitté, vagy szerettükhöz legjobban illővé tenni. A nagyobb városokban ötből négy esetben immár urnás temetés történik, és egyre népszerűbb az úgynevezett szórás vagy a hajós temetés is.

temetes2

Kihez fordulhatunk?

A gyászoló családtagok számára a másik fejtörést a szertartás levezetése okozza: sokan nincsenek ugyanis tisztában azzal, milyen lehetőségeik vannak, ha éppen nem tartozik egyik felekezethez sem a család vagy az elhunyt. Az is problémát okozhat, ha a családtagok különböző felekezethez tartoznak, hiszen ilyenkor is nehéz eldönteni, melyik egyház lelkésze vagy papja vezesse a szertartást. Nekik nyújthat segítséget az ökumenikus szertartás, amelyben a temetés az élet, az együtt töltött idő, az emlékezés ünnepe. A hit mindenkiben ott van, a temetőlelkész csak segít előhívni azt. Egy ökumenikus szertartás esetén ráadásul az sem számít, hogy mely felekezethez tartozott az elhunyt, vagy vallásgyakorló volt-e. A lelkész búcsújában személyes történeteket is megemlít, így a gyász sokkal mélyebb, könnyebben megélhető.
– A hagyományos koporsós temetés az, amire az egyházaknak általában felépített rendszere van, azonban ezek az egyházi búcsú-szertartások nem mindig megfelelőek azoknak, akik nem rendszeres vallásgyakorlók. A legtöbb család ráadásul kevert felekezetű. Ezeknek az embereknek ugyanúgy szükségük van a fogódzókra és egy olyan hiteles személyre, aki átsegíti őket a gyászon. Az ökumenikus lelkész ilyenkor személyesen az elhunytról emlékezik meg, családias, bizalmi légkört kialakítva. Fontos megérteni, hogy az elhunyt, bár eltávozott, mégis jelen van, emléke által továbbra is köztünk marad a mindennapokban. Minden fájdalmunk ellenére az elhunyttól kapott szeretetet és a közös időt ünnepeljük: egyszóval az életet – árulta el Tóth Mihály vezető lelkész.
Hozzátette, a történelmi egyházak szigorú liturgia mentén szabályozott temetésével szemben az Ökumenikus Egyház missziója, hogy mindenhová elvigye a hit ajándékát és az örök élet üzenetét. Ezért ők minden olyan helyen, ahol méltósággal lehet temetési szertartást végezni, szolgálnak. Legyen szó akár temetőről, erdei temetésről, hajós temetésről vagy magánháznál búcsúzásról.

temetes3

Ezekre figyeljünk a búcsúztató szervezésekor

Természetesen egy temetés előkészítése sok teendővel és szervezéssel is jár. Az alábbiakban néhány olyan szakértői jótanácsot olvashatunk, ami segíthet ebben a nehéz időszakban:
– Ha tehetjük, forduljunk kegyeleti szolgáltatóhoz! Ők professzionális segítséget nyújtanak a temetés szervezésében és az adminisztratív feladatokban. Fontos, hogy csak olyan szolgáltatóval működjünk együtt, aki rendelkezik a megfelelő engedélyekkel!

– Egyeztessünk a családdal: Fontos, hogy minden családtag közösen döntsön a temetés részleteiről és a szertartás formájáról. Ne hagyjuk, hogy a viták a szertartást is megmérgezzék.

– Figyelembe kell venni az elhunyt végakaratát! Ha van végrendelkezése a temetéssel kapcsolatban, annak megfelelően kell eljárni.

– A részleteket érdemes előre kidolgozni, apróságnak tűnhet, hogy a ravatalozónál legyenek-e a beszédek vagy hogy a koporsó elföldelése közben milyen lágyító zene szóljon, ugyanakkor ezek fontos részletek.

– A búcsúbeszédhez érdemes minél több kedves anekdotát, személyes információt szolgáltatni a lelkésznek!

Forrás: Pixabay, Tóth Mihály