Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A hideg vízben úszás mérsékelheti a menopauzás tüneteket

Azok a nők, akik gyakrabban vagy hosszabb ideig úsztak, nagyobb valószínűséggel számoltak be szimptómáik csökkenéséről.

A hideg vízben való úszás csökkentheti a menopauza pszichikai és fizikai tüneteit, köztük a hőhullámokat, szorongást, hangulatváltozást – állítja a University College London (UCL) kutatói által készített tanulmány.
A hosszabb távokat vagy nagyobb rendszerességgel úszók a szimptómák még jelentősebb csökkenéséről számoltak be a kutatók szerint.
A tanulmány szerzői 1114 rendszeresen hideg vízben úszó nővel készítettek felmérést. A nők életkora 16 és 80 év között volt, de többségük a 45-59 éves korcsoportba tartozott.
A csoportban lévő 758 menopauzától szenvedő nő tünetei között sorolta fel a szorongást, koncentrálási nehézséget, hőhullámokat és éjszakai izzadást.
A résztvevők 46,9 százaléka állította, hogy a hideg vízben való úszás csökkentette a szorongásukat, 34,5 százalék pedig arról számolt be, hogy hangulatváltozásaikat mérsékelte. A nők egyötödénél csökkent az éjszakai izzadás, és 31,1 százalékuknál szorultak vissza a hőhullámok.
A tanulmányban vizsgált nők közül 711 panaszkodott olyan menstruációs problémákra, mint a fáradtság, szorongás, hangulatváltozás, rossz alvás és ingerlékenység.
A résztvevőknek csaknem a fele (46,7 százalék) gondolta úgy, hogy az aktivitás javította a szorongásukat, és 37,7 százalék a hangulatváltozások csökkenését jelentette.
Az alvásuk javulását a nők 21 százaléka említette, az ingerlékenység csökkenését pedig 37,6 százalékuk.
Azok közül, akik azt állították, hogy egy vagy több tünetük csökkent, többen elmondták, hogy kifejezetten azért is úsznak, hogy mérsékeljék a szimptómákat.
Joyce Harper, az UCL professzora, a Post Reproductive Health folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője kiemelte: a hideg vízről korábban is tudták, hogy javíthatja az ember kedélyét és csökkenti a stresszt a szabadban úszóknál, a jeges fürdőt pedig régóta használják sportolók izmainak regenerálására és gyógyítására.
Tanulmányunk alátámasztja ezeket az állításokat” – hangsúlyozta megjegyezve, hogy további kutatásokra van szükség a tünetek csökkenéséhez szükséges gyakoriság, időtartam, hőmérséklet megállapításához a hideg vízben való úszással kapcsolatban. A professzor szerint eredményeik alternatív megoldást jelenthetnek a menopauzával küzdő nők számára, és több nőt ösztönözhetnek a sportolásra.
Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a hideg vízben úszóknak vigyázniuk kell, nehogy szervezetük kihűljön, sokkot kapjon, illetve nehogy a hideg víz rendellenességet okozzon a szívműködésükben.
Louise Newson menopauzával foglalkozó szakorvos leszögezte, hogy a menopauza kezelésében elsődleges a hormonterápia, de a „holisztikus megközelítés” is fontos lehet. Sok nő találja hasznosnak a hideg vízben való úszást, különösen mentális egészségük szempontjából. Ugyanakkor a menopauza tüneteit a hormonok mellett a rendszeres testmozgással, a kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő alvással és a stressz redukálásával együtt lehet csökkenteni – mondta. (MTI)