Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az idei volt az elmúlt hét év legmagasabb januári áramfogyasztása

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4554 gigawattóra (GWh) volt januárban, ez volt az elmúlt hét év legmagasabb januári fogyasztása – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Az összefoglaló szerint a hazai bruttó villamosenergia-termelés 3292 GWh volt az év első hónapjában, 3,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A megújuló forrásból termelt áram mennyisége az előző év azonos hónapjánál 39,9 százalékkal volt magasabb. A fosszilis alapú termelés 3 százalékkal csökkent az előző év januárjához képest, a nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 0,3 százalékkal emelkedett.

A megújuló energiaforrásból termelt áram legnagyobb részét, 39,9 százalékát a napenergia, 32,9 százalékát biomassza, 18 százalékát pedig szélenergia biztosította – jelezte a MEKH.

Az országos primerenergia-termelés hőértékben kifejezve 45,29 petajoule (PJ) volt januárban, 0,44 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,05 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,35 PJ-lal, a nukleáris termelése 0,05 PJ-lal emelkedett. Az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés viszont 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 124,77 PJ volt januárban, 5,73 PJ-lal magasabb, mint egy évvel korábban. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,50 PJ-lal emelkedett, míg a megújuló energiaforrásoké 0,24 PJ-lal, az egyéb nem megújuló energiahordozóké 0,02 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül minden energiahordozó felhasználása emelkedett.

A földgáz belföldi felhasználása 55 582 TJ volt, 4,1 százalékkal magasabb az előző év azonos hónapjánál.