Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

Több tízmilliót is spórolhatnak az igénylők a támogatással.

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja – hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
A közleményben Fülöp Krisztiánt, a Credipass magyarországi vezetőjét idézték, aki szerint a kétgyermekes csok plusz támogatott hitel havi törlesztőrészlete 50 ezer forinttal alacsonyabb is lehet, mint egy 30 millió forintos, 25 éves futamidejű piaci hitelé, ami évente 600 ezer forintot jelent a családoknak. Ebben még nincs is benne az illetékmentesség. Egy 6,3 százalékos kamatozású piaci lakáshitellel összehasonlítva, és a hitel teljes visszafizetését tekintve, közel 20 millió forint maradhat az ügyfelek zsebében a futamidő leteltével. Ez már tartalmazza a megspórolt vagyonszerzési illeték összegét is, amely minden esetben az ingatlan vételárának 4 százaléka – tette hozzá a szakértő.
A Duna House idei első negyedéves értékesítési adatai alapján a fővárosban átlagosan 54 millió forintért vásároltak ingatlant az érdeklődők – ennél a vételárnál az illeték összege 2 millió 160 ezer forint. Ezt mind a csok plusszal, mind pedig a falusi csokkal teljes mértékben elengedi a hatóság.
Az elemzésben kitérnek arra is, hogy tavaly év végén még arról szóltak a hírek, hogy az új csok plusz esetén az ingatlan vételárának 80 millió forintot meghaladó részére szükséges illetéket fizetni, azonban ezt a felső korlátot december végével kivezették, így a mostani jogszabályban már nincs ilyen típusú vételárra vonatkozó korlátozás, illetve az is fontos kitétel, hogy a csok plusz maximum 150 millió forintos vételárig vehető igénybe.
A Duna House végezetül arra figyelmeztet, hogy a vásárlást követően a NAV helyszíni szemlét tarthat az ingatlanban, ugyanis az illeték kiszabásáról szóló határozatot akkor is megkapják az ügyfelek, ha illetékmentes a vásárlás. Helyszíni szemlét általában akkor tart a hatóság, amennyiben az ingatlan vételára jelentősen eltér a piaci ártól. (MTI)