Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet

A közlemény szerint 2024 húsvéthétfőn váltottak kitárolásból betárolásba a magyarországi földgáztárolók, azóta töretlenül növekszik az elérhető készletmennyiség.

A jelenleg hozzáférhető mintegy 4,5 milliárd köbméter a belföldi létesítmények teljes kapacitásának 67-68 százalékát foglalja el. A gáztárolói töltöttség így tavaly július óta megszakítás nélkül a kétharmados szint felett alakul – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a hazai ellátás biztonsága egyetlen pillanatra sem volt veszélyben a végéhez közelítő fűtési szezonban. A magyar családok mindvégig zavartalanul juthattak hozzá az otthonaik melegen tartásához szükséges földgázhoz – tették hozzá.
Kiemelték, hogy a háború és a szankciók okozta nemzetközi energiaválság ellenére sikerült megőrizni a rezsicsökkentést. A magyar háztartások így hosszú ideje Európa legalacsonyabb árait fizetik a legfontosabb energiahordozókért
Magyarország az elmúlt időszakban az uniós feltöltési ütemtervnél jelentősen gyorsabb tempóban tárolta be a földgázt. A november elsejére előírt 90 százalékos arány már tavaly nyár végére teljesült. A kimagasló hazai kapacitásokhoz mért mutató 98 százalék felett tetőzött a múlt ősszel. Február elsején is az akkorra elvárt 51 százaléknál sokkal magasabban, 76 százalék felett állt a töltöttség – ismertette a tárca.
A hivatalos fűtési szezon utolsó napjaiban még mindig 4,5 milliárd köbméteres készletmennyiség a másfélszeresét teszi ki a 2023-as egész évi lakossági felhasználásnak. A teljes fogyasztásra vetített 44 százalékos arány Európában a harmadik legnagyobb, az uniós átlagnak több mint a duplája – tudatta az EM.
A tájékoztatás szerint Magyarország a gázfelhasználás mérséklésére vonatkozó kötelezettségét szintén felülteljesítette egymást követő két évben is. Március végével zárult le a második időszak, amelyben a tagállamoknak a megelőző öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal kellett visszafogniuk felhasználásukat. Magyarországon tavalyhoz hasonlóan idén is ennél nagyobb mértékben, ötödével csökkent a fogyasztás.
A 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a gázfelhasználás – mutatott rá a minisztérium.
Kiemelték: a tudatos fogyasztás erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát.
A kormány az energiahatékonyság javításáért új otthonfelújítási programot indít június elején – hívták fel a figyelmet. A 108 milliárd forintos keretösszegből 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyerhető el összesen 6 millió forint vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel. A program közel 20 ezer családot segíthet hozzá legalább 30 százalékos energiamegtakarításhoz. A kedvezményezettek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt – áll az EM közleményében.