Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Izrael Egyiptomon keresztül exportál Európába földgázt

Az egyezmény segíti az Európai Uniót az orosz energiafüggősségtől.

Izrael, Egyiptom és az Európai Unió szerdán Kairóban egyetértési nyilatkozatot írt alá, amely szerint Izrael Egyiptomon keresztül exportál Európába földgázt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdán.

A megállapodás szerint Izrael Egyiptomba szállítja a földgázt, ahol cseppfolyósítják a szállításhoz, majd azt hajókkal Európába juttatják. Az egyezmény segíteni fogja az Európai Uniót az orosz energiafüggőség Ukrajna inváziója nyomán elhatározott csökkentésében.

Karine Elharrar izraeli energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a memorandum aláírása megerősítette Izrael szerepét. „Ez óriási pillanat, amikor a kis Izrael a globális energiapiac jelentős szereplőjévé válik” – mondta Elharrar, s hozzátette, hogy a megállapodás rávilágított az Egyiptom és Izrael közötti együttműködés erősödésére is.

Karine Elharrar, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Tarek el-Molla egyiptomi kőolajipari miniszter közös sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtették, hogy az egyezség Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán jött létre.

– Ez a bejelentés cáfolja azokat, akik régiónkban csak negatív erőket látnak, mint például a megosztottságot és a viszályokat – mondta Elharrar. „Ez a memorandum megmutatja, hogy kikövezzük a partnerség, a szolidaritás és a fenntarthatóság új útját – emelte ki az izraeli miniszter.

Von der Leyen különleges pillanatnak nevezte, és üdvözölte a történelminek minősített megállapodás aláírását, s hangsúlyozta, hogy az segíteni fogja az EU-t abban, hogy megszabaduljon függésétől Oroszországtól.