Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tíz forinttal emelnék a tojás árát szeptembertől a termelők

A költségek emelkedése miatt hozták meg a döntést.

Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) az MTI-vel.

Kiemelték: az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is megdobta.

Az áremelésre a biztonságos hazai ellátás érdekében is szükség van. A jelenlegi gazdasági környezetben felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve, hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni – írták.

A közlemény idézi a Tojásszövetség elnökét, aki megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor. Sütő Zoltán szerint Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdák. Az euró/forint árfolyam miatt pedig nem várható az olcsó import megjelenése a magyar tojáspiacon.

Hangsúlyozták: míg 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 forint volt, 2022. júniusára ez mindössze 9 forinttal, mintegy 41 forintra emelkedett.

Az elmúlt öt évben a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkisebb ütemben a többi alapvető élelmiszerrel összehasonlítva. A tízdarabos tojás fogyasztói ára 2022 júliusában 17,8 százalékkal haladta meg a 2018 januári szintet. Ugyanebben az időszakban a tej 51,9 százalékkal, a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal drágult – tették hozzá.

A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat – írta a Tojásszövetség.