Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hét hónapig rögzített árakon juthat földgázhoz számos intézmény

Állami és önkormányzati számára jár a kedvezmény.

A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált, nem fix hirdetményi áron vásárló, többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a szankciós energiaválság hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A kormány a rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb gáz- és második legolcsóbb áramárait biztosítja a magyar családok számára. Intézkedéseivel a nem lakossági felhasználók költségeit is igyekszik megfizethető szinten tartani a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalanságának biztosítása érdekében – hangsúlyozta a tárca.

A friss kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak élhetnek. A fixált árakra átállni kívánóknak nyilatkozniuk kell a földgázkereskedőjük felé arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe veszik a módosított elszámolást.

A nyilatkozatot az intézmény földgázkereskedője által e célra biztosított elektronikus felületen lehet benyújtani 5 munkanapon keresztül, egészen 2023. január 27-én éjfélig. A határidő jogvesztő, és csak a kereskedő elektronikus felületén keresztül hiánytalanul beküldött nyilatkozat érvényes. A rendeletben rögzített módszertan alapján számított árról a földgázszolgáltató két héten belül e-mailben tájékoztatja ügyfeleit – írta a minisztérium.

Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. esetében mintegy 900 üzleti partner tehet eleget a jogszabályi kritériumoknak.

A közlemény szerint elsősorban az Európában betárolt jelentős készleteknek köszönhetően a nemzetközi gázárak a korábbiaknál kedvezőbben alakulnak, de a további kilátásokat változatlanul rengeteg bizonytalanság övezi. Az Energiaügyi Minisztérium kiemelt célja az ellátásbiztonság feltételeinek megteremtése mellett a magyar felhasználók – családok, vállalkozások és intézmények – rezsiterheinek féken tartása.