Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlésével kapcsolatos törvényjavaslaton

A törvényjavaslatot a gazdaszervezetek és a kormányzat szereplői közösen fogják kidolgozni és benyújtani az Országgyűlés elé.

Az Agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlését célzó törvényjavaslaton, amelyre a gazdaszervezetek kérték fel a kormányt miután Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kedden az MTI-vel.
Hozzátették: a gazdák félelme, hogy a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is a földadó bevezetésére készülnek, ezzel is terhelve – a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett eleve nehéz helyzetben lévő – gazdákat, földtulajdonosokat. A gazdaszervezetek képviselői márciusban adták át jelképesen Nagy István agrárminiszternek azt a 120 ezer aláírást, amelyet a földadó elleni petícióban gyűjtöttek és felkérték a minisztériumot arra, hogy dolgozza ki a földadó eltörlését lehetővé tévő törvényjavaslatot.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint az aláírás mennyisége egy komoly társadalmi igényt jelez, egyfajta nyomás a kormányon. Bízik abban, hogy a kormánnyal való eddigi jó együttműködés ebben a témában is folytatódni fog és a gazdák számára kedvező döntés születik. A magyar gazdák úgy gondolják, hogy rendkívül káros és felelőtlen döntés a földadó bevezetésének bármilyen formája – írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda.
A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy tűzben edzett a magyar kormány és a gazdák szövetsége. Az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját. „Meghallottuk a kérést, és meg is tesszük a szükséges lépéseket. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt fogunk szerezni” – fogalmazott a miniszter.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a közleményben tájékoztatott, hogy a gazdák számtalan módon vállalják a közterhek megfizetését. Ez egy újabb sarc – folytatta –, amit véglegesen visszautasít a gazdák nevében. „Soha többet földadót”, ezt kérik Magyarország kormányától.
Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szintén a közleményben jelezte: fontos, hogy a magyar gazdák tudják, kitől mire számíthatnak a közéletben. A földadó következményei mindenkit érintenek, hiszen az adóteher az élelmiszerek drágulását vonja magával. Egy baloldali kormányalakítás alkalmával az egész országban bevezetnék a földadót. A törvényjavaslat kidolgozása megfontolt, de gyors munkát igényel, ezért az a törekvés, hogy minél hamarabb benyújtsák és elfogadják – írták végül a közleményben.