Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elérte a 2021-es lakossági fogyasztás szintjét a már betárolt gázmennyiség

A magyar családok a 2024-es költségvetésben is kiemelten támogatott rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz.

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat, a kiemelkedő kapacitású létesítményekben jelenleg elérhető gázmennyiség 3,9 milliárd köbméter, a rendelkezésre álló készlet ezzel beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban még inkább hangsúlyos kérdéssé vált az ellátás biztonsága. Az elmúlt télen a kormányzati intézkedéseknek és a fogyasztók tudatos magatartásának köszönhetően kiegyensúlyozott volt az energiaellátás. A kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét – jelezték.
Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése. Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be, ez megfelel a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel – írják a közleményben.
Felidézték, hogy 2022-ben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly. Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.
Az Energiaügyi Minisztérium az ellátásbiztonságot, a megfizethetőséget és fenntarthatóságot egyformán fontos szempontként kezeli. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gázárát garantálja a magyar családok számára. A rezsivédelem a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is központi jelentőségű elemként kapott helyet. Az Európában egyedülálló intézkedés működik: a fogyasztási helyek több mint 80 százaléka a rezsivédett sáv alatti mennyiséget használt fel gázból – tájékoztatott a szaktárca.