Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az élelmiszerek és az iparcikkek fékezték a júniusi inflációt

Júniusban ötödik hónapja folytatódott az infláció lassulása.

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, 20,1 százalékra lassult; a lassulást szinte teljes egészében az élelmiszerek (0,9 százalékpont) és az iparcikkek (0,4 százalékpont) okozták – állapította meg a júniusi inflációs adatot értékelve pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
A jegybank kiemelte, az előző hónaphoz képest az éves maginfláció 2,0 százalékponttal 20,8 százalékosra mérséklődött. A maginfláció csökkenéséhez mindegyik termékfőcsoport hozzájárult.
Az élelmiszerek inflációja hatodik hónapja lassul, így júniusban 29,3 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a tej és tejtermékek, valamint a kenyér és pékáruk árainak alakulása magyarázta. Az MNB megjegyezte azt is, hogy májushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 1,3 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,6 százalékkal csökkentek.
Az iparcikkek éves inflációja 15,7 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A nem tartós iparcikkek árai emelkedtek, amit a tartós iparcikkek árának csökkenése csak részben ellensúlyozott. A tartós iparcikkek árcsökkenéséhez legnagyobb mértékben a használt autók árcsökkenése járult hozzá.
A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben a korábbi hónapokhoz képest lassuló ütemben, 0,6 százalékkal nőttek, az éves index – 2021 júliusa óta első alkalommal – csökkent, és 18,4 százalékos volt júniusban.
Az MNB elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai májushoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. A vezetékes gáz árának csökkenése változatlanul arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá. (MTI)