Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jövőre több mint 3300 milliárd forint jut családtámogatásokra

A gyermekes családok védelmét a háborús időkben is kiemelten fontosnak tartja a kormány.

Ezért a 2024-es költségvetésben a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is 3307 milliárd forintot biztosít családtámogatásokra – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Hornung Ágnes azt írta, az ország vezetése 2010 óta a családbarát kormányzás mellett kötelezte el magát, ezt támasztja alá a jövő évi büdzsé is, amely három és félszer magasabb a 2010-esnél.
Jövőre 1300 milliárd forintra emelik a pénzbeli ellátásokra – például az anyasági támogatásra, a GYED-re, a CSED-re, a GYET-re, a GYES-re, a GYOD-ra, a családi pótlékra – rendelkezésre álló összeget, ez több mint 10 százalékos növekedés ehhez az évhez képest – ismertette az államtitkár.
A részletekről azt írta, jövőre a CSED-re fordítandó forrás 12 százalékkal, mintegy 18 milliárd forinttal lesz magasabb, a GYED-re 14 százalékos növekedéssel 49 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, az emelt összegű Babaváró támogatásra – amelyet a 30 év alatti nők mellett jövőre továbbra is igényelhetnek, valamint a 30 és 40 év közötti nők is, ha igazolják várandósságukat – 27 százalékkal, 49 milliárd forinttal magasabb összeget szánnak jövőre.
A pénteken elfogadott költségvetés értelmében a fiatalok 2024-ben továbbra is élhetnek a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességével, az édesanyák gyermek születése vagy örökbefogadása esetén 30 éves korukig adómentesek maradnak, továbbá az első sikeres nyelvvizsgadíj, a KRESZ-tanfolyamdíj és -vizsgadíj megtérítését is biztosítja a kormány jövőre – közölte az államtitkár.
Hozzátette, a családi adókedvezményre, a négy vagy több gyermekes édesanyák, a 25 év alatti fiatalok és a 30 éves korukig gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentességére 2023-hoz képest 31 milliárd forinttal magasabb összeg, összesen 606 milliárd forintot fordítanak – tette hozzá.
Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a család és a magánélet közötti minőségi kapcsolat biztosítása érdekében a bölcsődei ellátás férőhely-bővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik az ellátórendszer működtetését biztosító támogatások összege; a 2010-es összeghez képest már több mint hét és félszer akkora összeg áll majd rendelkezésre jövőre.
A költségvetés a családok védelmére, a biztonságra és kiszámíthatóságra épül. A kormány az elmúlt 13 évben több mint harmincra növelte a családtámogatási elemek számát, és továbbra is határozottan kiáll azok megtartása és megújítása mellett annak érdekében, hogy a családoknak a leghatékonyabb segítséget nyújtsa – hangoztatta az államtitkár.
Kiemelte, a gyermekes családok védelme a mostani háborús időkben is kiemelten fontos a kormánynak, és a családtámogatásokra fordított kiadások megtartását tekinti az egyik legfontosabb célnak. (MTI)