Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Magyarország indítványozza az ukrán gabonatermékek uniós behozatali tilalmának meghosszabbítását

Szeptember 15-én járna le a tilalom.

Gulyás Gergely jelezte: ha elutasító választ kapnak, újra ugyanazokat a nemzeti intézkedéseket vezetik be, amelyeket az uniós tilalom előtt alkalmazott Magyarország, Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia.
A miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül európai szintű megoldást találni, mert „az nem európai szolidaritás, hogy kizárólag az Ukrajnával határos országok mezőgazdaságát teszik tönkre”.
Emlékeztetett: miután a háború miatt ellehetetlenült a tengeri szállítási lehetőség, Európa szolidaritási folyosót hozott létre az ukrán gabona behozatalára. Ennek eredménye az lett, hogy a háborút megelőzően érkező mindössze évi 40-50 ezer tonna gabona és olajos növény 2022-ben elérte a 2,5 millió tonnát, 2023-ban pedig havi 250 ezer tonnára nőtt.
A baj ezzel az, hogy az Európai Unió szabályai nem az uniós tagállamok egészét kényszerítették szolidaritásra, hanem kizárólag a szomszédos tagállamokat – értékelt.
Ezért döntött úgy Magyarország Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával közösen, hogy lezárja a határait az ukrán gabona előtt. Ezt követően az Európai Unióval folytatott tárgyalások során a bizottság is elismerte e döntés jogosságát, és lehetővé tette a központi uniós gabonaútvonalak felfüggesztését szeptember 15-ig – idézte fel.
Gulyás Gergely sikeresnek értékelte az augusztus 20-ai nemzeti ünnep lebonyolítását és a Szent István-napi rendezvényeket.
Hangsúlyozta: minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátéka volt Magyarországon, minden eddiginél többen vettek részt a Szent István-rendezvénysorozat helyszínein és a közmédia televíziós közvetítésének nézettsége is rekordot döntött.
A háromnapos rendezvénysorozatra – 20 helyszínen száznál is több programra – több tízezer ember látogatott el, a vasárnap esti tűzijátékon pedig sok százezer ember vett részt – ismertette.
A miniszter köszönetet mondott a rendezvények szervezésében résztvevőknek, illetve az ünnep alatt a fővárosban szolgálatot teljesítő közel háromezer rendőrnek, hangsúlyozva, hogy a Magyarországra érkezett nagyszámú külföldi delegáció mellett is fennakadás nélkül, rendben zajlottak a programok.
Kiemelte: nagy sikert aratott az is, hogy Budapesten a Szent István-napi programokon megfizethető áron vásárolhattak meg a kilátogatók bizonyos ételeket és italokat.
A tárcavezető az éppen zajló atlétikai világbajnokság lebonyolítását is méltatta, és úgy értékelt: összességben azt látják, hogy Magyarország képes nagy rendezvényeket jól megrendezni, és a főváros kiváló házigazdája ezeknek a programoknak.
Gulyás Gergely hangsúlyozta: nagy dolog, hogy több mint 60 ezren látogattak ki augusztus 20-án a Nemzeti Atlétikai Központba. Jelezte: már a 350 ezret is meghaladta az eladott jegyek száma, az utolsó napokra pedig már nem is lehet jegyet kapni.
Nagy sikernek nevezte azt is, hogy több mint 2100 versenyző nevezett, mint mondta, soha ennyi atléta nem vett még részt világbajnokságon, mint most. Gratulált a kalapácsvető Halász Bencének, aki bronzérmet nyert a világbajnokságon.
A miniszter szólt arról is, hogy a kormány minden nehézség ellenére tudja tartani vállalását, hogy még az idei évben egy számjegyűre csökken az infláció, és jó esély van arra, hogy ez ne decemberben legyen, hanem novemberben vagy talán már októberben.
Gulyás Gergely elmondta, a legfontosabb magyar gazdaságpolitikai célt el tudta érni a kormány, így a háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket. Magyarországon továbbra sem a munkanélküliséggel, hanem sokkal inkább a munkaerőhiánnyal kell szembenézni.
Az infláció mérséklésével a kamatokat is csökkenteni tudják – mondta, fontosnak nevezve, hogy újra a hitelezéseknek és így a beruházásoknak tágabb keretet nyitó kamatkörnyezet legyen Magyarországon.
Gulyás Gergely kitért arra is: továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre. (MTI)