Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Októbertől lehet igényelni az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt

Október 1-jétől igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István.

A tárcavezető kifejtette, a tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit. A kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. A támogatási kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a honlapjukon közzétett útmutató szerint. A kompenzáció kifizetésére az év végéig sor kerül – fűzte hozzá.
Kifejtette, az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell, hogy a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek. A hektáronkénti kompenzációt a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként határozták meg – tette hozzá Nagy István.
A tárcavezető kiemelte, a nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az Ukrajnával szomszédos tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a megnövekedett tárolási költségek miatt. Az érintett tagállamok – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni, jelképes léptékű kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok között a mezőgazdasági termőterületeik arányában osztotta el az Európai Bizottság – húzta alá a miniszter a közlemény szerint.