Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Egy év alatt 74 ezer forinttal nőtt a bruttó kereset, hamarosan újra növekedésnek indulhatnak a reálbérek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 júliusában 559 100 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset.

Így egy év alatt 74 ezer forinttal, azaz 15,2 százalékkal nőtt az átlagbér – emelte ki a legfrissebb statisztikai jelentéshez fűzött hétfői kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Ezzel a dollárbaloldal kormányzásához képest már több mint 356 ezer forinttal magasabbak az átlagos fizetések, a minimálbér, a garantált bérminimum és az átlagbér is gyakorlatilag megháromszorozódott – közölték.
A GFM hangsúlyozta: júliusban a reálbérek mindössze 2 százalékkal csökkentek annak köszönhetően, hogy a kormány szankciós infláció elleni küzdelme egyre látványosabban érhető tetten az adatokban: az olyan célzott intézkedések, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő rendszer először letörték és jelentősen csökkentették a szankciós inflációt.
A kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni a háború és az elhibázott szankciók miatti inflációt, ennek érdekében fellép az árspekuláns multik indokolatlan áremeléseivel és trükközésével szemben is – erősítette meg a GFM.
A reálkeresetek alakulása 2022 szeptembere óta a legkedvezőbb eredményét érte el. Az infláció csökkentésének köszönhetően egyre közelebb kerül a reálkereseti fordulat, így a reálbérek csökkenése augusztus-szeptemberben megállhat, majd újraindulhat a fizetések vásárlóerejének növekedése, mint ahogy az az elmúlt években már megszokottá vált. Mindez hozzájárulhat a fogyasztás, valamint ezáltal a gazdasági növekedés helyreállításához is – vélekedett a GFM. (MTI)