Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Adócsaló bűnszervezetet számolt fel a NAV

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 56 pénzügyőr nyomozó és járőr dolgozott 8 különböző helyszínen.

Több mint 1,7 milliárd forint értékben foglalt le, illetve vett zár alá luxusautókat, ingatlanokat, készpénzt és bankszámlákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy adócsalásra szakosodott bűnszervezet felszámolásakor.
Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-vel közölte: a pénzügyőri akció által érintett bűnszervezet fiktív számlák kibocsátására szakosodott. Az elkövetők több mint félmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek, de a nyomozóhatóság vagyonbiztosítási intézkedései hatására a kár végül megtérült.
A bűnszervezetet üzemeltető elkövetők huszonöt gazdasági társaságból álló céghálózattal segítettek két haszonhúzó társaságot az adóelkerülésben oly módon, hogy a cégláncolat tagjai tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, és a társaságok ügyvezetői csak strómanok voltak.
Ezek a cégek – a három fővállalkozó, a tizenkét „bukócég” és a tíz, úgynevezett közbenső cég – a munkavégzéshez sem a szükséges személyi, sem a tárgyi feltételekkel nem rendelkezett.
Az ügyben tizennégy gyanúsított érintett, közöttük a bűnszervezeti tagokkal és a haszonhúzó gazdasági társaságok vezetőivel. A Pécsi Járásbíróság négy gyanúsított – három férfi és egy nő – esetében rendelte el a letartóztatást, a további három elkövető bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll – olvasható a közleményben.