Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

300 milliárd forinttal emeli meg a kormány a Széchenyi Kártya Program kötelezettségvállalási keretét

Tavaly minden eddiginél több támogatást fizettek ki a kedvezményezettek számára, amelyhez a kormány a szükséges többletforrásokat is biztosította.

A Széchenyi Kártya Program már több mint két évtizede segíti a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítését, amely jelenleg is rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
Kiemelték, a kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi Kártya Programban adható támogatások nyújtására vállalható kötelezettségek felső korlátját további 300 milliárd forinttal, összességében 1700 milliárd forintra növeli.
A 2023 elején elindult Széchenyi Kártya Max Plusz Program keretében 2024. március 31-ig csaknem 65 ezer hitelkérelmet fogadtak be, mintegy 2600 milliárd forint értékben, amelyből 1600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött hitelek állománya.
A kormány most megjelent határozata értelmében arról döntött, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében további 300 milliárd forinttal, összességében 1700 milliárd forintra növeli, a hazai kkv-k finanszírozására rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keretet az alábbi, már jól ismert konstrukciók igénybevételénél: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel, Széchenyi Likviditási Hitel, Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel, Széchenyi Lízing, Széchenyi Mikrohitel és a Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető).
A Széchenyi Kártya Program 300 milliárd forintos kötelezettségvállalási keretemelése több mint 1500 milliárd forintnyi további hitel kihelyezését tesz lehetővé, jelentős új finanszírozási forrásokhoz juttatva a kkv-kat. Az így megvalósuló fejlesztések a beruházási aktivitás és a hitelezési aktivitás fokozásán keresztül érdemben járulnak hozzá a gazdasági növekedés idei újraindításához, továbbá ahhoz is, hogy magasabb fokozatba kapcsoljon a gazdaság és a növekedési ütem hosszabb jövőre elérje a 4-5 százalékot – olvasható az NGM közleményében.