Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Új adókedvezmény vehető igénybe zöldberuházásra

Magyarország a zöldenergia termelésében és tárolásában is a világ élvonalába tartozó fejlesztéseket valósít meg.

Ezt támogatja az az új rendelkezés, amely szerint villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén adókedvezmény vehető igénybe – nyilatkozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
A magyar adórendszer egyszerűsítése és az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adópolitika kiemelt szándéka az éghajlati célok támogatása is. Az idei évtől a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén társasági adókedvezmény vehető igénybe – hívta fel a figyelmet Izer Norbert.
A kedvezmény bevezetésének célja annak ösztönzése, hogy olyan új villamosenergia-tároló berendezések létesüljenek, amelyek képessé teszik a vállalatokat a saját célra megtermelt villamos energia tárolására – mondta.
A technikai részletek közül az államtitkár kiemelte: az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezése után hat éven keresztül lehet igénybe venni. Fontos feltétel még, hogy a villamosenergia-tároló energiájának évi legalább 75 százalékát megújuló energia biztosítsa. Az adókedvezmény támogatási intenzitása – az összes állami támogatással együttesen – 30 százalék, de legfeljebb 30 millió euró.
Ez azt is jelenti, hogy például egy 100 millió forint értékű beruházás esetén 30 millió forintnyi adókedvezménnyel számolhat a vállalat, azaz ekkora összeggel csökkentheti a fizetendő társasági adóját – tette hozzá.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD 2024-es magyar országtanulmánya is kiemelte, a nagyszámú feldolgozóipari beruházás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat átálljon a zöld technológiára. Ez az új beruházási adókedvezmény is épp ezt az átállást támogatja – hangsúlyozta az államtitkár.