Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csütörtökön temetik XVI. Benedek pápát – Budapesten jövő héten hétfőn tartanak gyászmisét

Január 5-én, csütörtökön vesznek végső búcsút XVI. Benedek nyugalmazott pápától.

A szertartást, „mely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti” – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán.

A szombat délben a Szentszék sajtótermében tartott sajtótájékoztatón a szóvivő bejelentette, hogy a temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, „a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében”.

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak – közölte Bruni.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Szombat este 17 órakor Ferenc pápa vezetésével kezdődik a hagyományos év végi Te Deum istentisztelet, mely a hivatalban lévő pápa első nyilvános megjelenése lesz elődje halálának bejelentése óta.

Temetését követő hétfőn, január 9-én, a budapesti Szent István-bazilikában XVI. Benedek emeritus pápa emlékére gyászmisét tart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Az MKPK az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 18 órakor kezdődő mise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, érsek lesz.

Emlékeztettek, a december 31-én elhunyt emeritus pápa temetése csütörtökön lesz Rómában, a püspöki konferenciát Erdő Péter mellett Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviseli. (MTI)