Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Bulvár
Gasztronómia
Veterán autók
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió

Csütörtökön temetik XVI. Benedek pápát – Budapesten jövő héten hétfőn tartanak gyászmisét

Január 5-én, csütörtökön vesznek végső búcsút XVI. Benedek nyugalmazott pápától.

A szertartást, “mely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti” – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán.

A szombat délben a Szentszék sajtótermében tartott sajtótájékoztatón a szóvivő bejelentette, hogy a temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, “a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében”.

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak – közölte Bruni.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Szombat este 17 órakor Ferenc pápa vezetésével kezdődik a hagyományos év végi Te Deum istentisztelet, mely a hivatalban lévő pápa első nyilvános megjelenése lesz elődje halálának bejelentése óta.

Temetését követő hétfőn, január 9-én, a budapesti Szent István-bazilikában XVI. Benedek emeritus pápa emlékére gyászmisét tart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Az MKPK az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 18 órakor kezdődő mise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, érsek lesz.

Emlékeztettek, a december 31-én elhunyt emeritus pápa temetése csütörtökön lesz Rómában, a püspöki konferenciát Erdő Péter mellett Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviseli. (MTI)