Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az EP megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról

Kihirdetését követően az uniós országoknak három éven belül kell megkezdeniük a rendelet alkalmazását.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy betiltsa a kényszermunkával előállított termékek értékesítését, behozatalát és kivitelét – tájékoztatott az uniós parlament.
Az 555 szavazattal, 6 ellenében és 45 tartózkodással elfogadott jogszabály szerint a tagállamok hatóságai és az Európai Bizottság megvizsgálhatják majd a gyanús árukat, ellátási láncokat és gyártókat, és ha egy termékről bebizonyosodik, hogy kényszermunka alkalmazásával készült, akkor azt többé nem lehet majd az uniós piacon – beleértve az internetet is – értékesíteni. Az ilyen szállítmányokat az EU határainál feltartóztatják.
A vizsgálatok lefolytatására vonatkozó döntések alapjának tényszerű és ellenőrizhető információknak kell lenniük, amelyeket például nemzetközi szervezetektől, együttműködő hatóságoktól és visszaélést bejelentő személytől kaphatnak a hatóságok. Számos kockázati tényezőt és kritériumot vesznek majd figyelembe, egyebek között az államilag elrendelt kényszermunka elterjedtségét bizonyos gazdasági ágazatokban és földrajzi területeken.
A tiltott termékek gyártóinak ki kell vonniuk termékeiket az EU egységes piacáról, és azokat máshova kell szállítaniuk, újra kell hasznosítaniuk, vagy meg kell semmisíteniük. Az előírásoknak nem megfelelő vállalatokat pénzbírsággal sújthatják. Az áruk visszakerülhetnek az unió egységes piacára akkor, ha az érintett vállalat megszünteti a kényszermunkát a teljes ellátási láncban.
A rendeletet most az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia. (MTI)