Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hajnalig nyitva tarthatnak a pubok III. Károly király koronázási hétvégéjén

A szokásosnál két órával tovább, hajnalba nyúlóan ünnepelheti a pubok népe Angliában és Walesben III. Károly király májusi londoni koronázását.

A brit uralkodót május 6-án, szombaton koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit uralkodók ősi koronázótemplomában. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly néhai édesanyját is.
II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó.
III. Károly májusi koronázását nagyszabású koncerttel egybekötött háromnapos országos ünnepségsorozat kíséri.
A rendezvények központi elemei közé tartozik majd a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.
A hosszú hétvége harmadik napjára, május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett.
A londoni belügyminisztérium hétfő esti bejelentése szerint Anglia és Wales népe három napig hajnalba nyúlóan ünnepelheti uralkodójának megkoronázását. Az Egyesült Királyság e két országában ugyanis május 5-én, pénteken, valamint szombaton és vasárnap a törvényben előírt 23 óra helyett kivételes engedéllyel másnap hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva a pubok, a bárok, a klubok és egyéb olyan vendéglátóhelyek, amelyeknek önálló italmérési engedélyük van.
Skóciában és Észak-Írországban a helyi hatóságok döntenek majd arról, hogy engedélyezik-e a nyitvatartási előírások hasonló lazítását a koronázási hétvégén.
A brit belügyminisztérium előzetesen külön konzultációt tartott az ügyben, és az online kérdőívek kitöltőinek 77,1 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a pubok a koronázás alkalmából a szokásosnál két órával hosszabb ideig legyenek-e látogathatók. (MTI)