Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Andy Rourke, a Smiths basszusgitárosa

A zenész, aki a legendás brit alternatív zenekar mind a négy albumán játszott, 59 évesen, hasnyálmirigyrákban halt meg.

Andy Rourke halálhírét barátja és korábbi zenésztársa, a gitáros Johnny Marr erősítette meg. Rourke, aki hosszú időn át küzdött betegségével, olyan ikonikus Smiths-dalokban működött közre, mint a This Charming Man vagy a There Is a Light That Never Goes Out – írta a BBC hí.
Johnny Marr szerint Rourke káprázatos basszusfutamai egészen egyediek és messziről felismerhetőek voltak.
– Nemcsak a legtehetségesebb basszusgitáros volt, akivel szerencsém volt együtt játszani, hanem a legkedvesebb, legviccesebb srác, akivel valaha találkoztam. Andy elment, de zenei öröksége velünk marad – fogalmazott Mike Joyce, a Smiths dobosa.
Az 1964-ben született Andy Rourke 11 évesen kötött barátságot Johnny Marr-ral, első közös zenekaruk a Freak Party volt. Aztán amikor Marr az énekes Morrissey-vel és Mike Joyce-szal 1982-ben megalakította a Smithst, kér másik basszusgitáros-jelölt meghallgatása után Rourke lett a kiválasztott.
A manchesteri Smiths a nyolcvanas évek meghatározó rockzenekarává vált, a brit alternatív rock ikonjává, olyan slágerekkel, mint a Heaven Knows I’m Miserable Now vagy a Girlfriend In A Coma. A csapat négy lemezt készített: a The Smiths 1984-ben, a Meat Is Murder 1985-ben, a The Queen Is Dead 1986-ban, végül a Strangeways, Here We Come 1987-ben jelent meg. Rourke-ot 1986-ban heroinfogyasztás miatt egy időre kirúgták a többiek, de két hét után visszatérhetett.
A Smiths történetének 1987-ben vége lett, Morrissey szólókarriert kezdett. Két évre rá Rourke és Joyce beperelte a Marr-Morrissey szerzőpárost, kevesellve a Smiths előadásai és stúdiófelvételei után nekik járó 10 százalékos jogdíj mértékét. Rourke-nak megítélte 83 ezer fontnyi összeget, de elég rosszul járt, hiszen a végsőkig pereskedő Joyce végül egymilliót kapott a korábbi jogdíjak után, és 25 százalékot a feloszlás után befolyó pénzekből.
Andy Rourke évtizedeken át tartó zenei pályafutása során dolgozott együtt a Pretendersszel, a Killing Joke-kal, Sinéad O’Connorral, Badly Drawn Boyjal. Két másik basszusgitárossal, Peter Hookkal (Joy Division/New Order) és Gary „Mani” Mounfielddel (Stone Roses) supergroupot alakított Freebass néven. Volt rádiós műsorvezető is az XFM rockállomásnál.
Halálhírére reagálva mások mellett olyan ismert zenészek méltatták Rourke-ot a közösségi médiában, mint Mat Osman (Suede), Billy Bragg vagy Tim Burgess (Charlatans). (MTI)