Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Glenda Jackson Oscar-díjas brit színésznő és volt parlamenti képviselő

Ügynöke, Lionel Larner közleménye szerint a színésznő rövid betegség után, családja körében békésen hunyt el londoni otthonában csütörtökön.

Elhunyt 87 éves korában Glenda Jackson Oscar-díjas színésznő és egykori parlamenti képviselő – közölte a BBC News csütörtökön.
Glenda Jackson Brinkenheadben, egy Liverpoolhoz közeli kisvárosban született munkáscsaládban. Iskoláit tizenhat évesen hagyta félbe, hogy egy amatőr színtársulathoz csatlakozzon. Idővel bejutott a Királyi Színiakadémiára, diplomáját 1957-ben kapta meg.
Jackson az 1970-es években kétszer is elnyerte az amerikai filmakadémia Oscar-díját, először a Szerelmes asszonyok, majd az Egy kis előkelőség című filmekért.
A zene szerelmeseiben Csajkovszkij feleségét játszotta parádésan, a BBC hatalmas sikerű tévésorozatában a szűz királynő, I. Erzsébet szerepéért kopaszra borotváltatta a fejét. A legendás királynőt később a Mária, a skótok királynője című filmben is eljátszotta Vanessa Redgrave oldalán.
II. Erzsébet királynő 1978-ban színészi pályafutásáért a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatával (CBE) tüntette ki.
A politika is fontos szerepet töltött be életében, ezért feladta a színpadot és a filmet, és a Munkáspárt parlamenti képviselője lett 1992 és 2015 között.
1997-ben Tony Blair munkáspárti kormányában megkapta a londoni közlekedésért felelős államtitkár-helyettesi posztot. Erről a tisztségéről 2000-ben mondott le, hogy indulhasson a főpolgármesteri székért, és bár alulmaradt, ő lett a győztes Ken Livingstone hajléktalanügyi tanácsadója. A parlamentben töltött ideje alatt nem lépett színpadra, nem állt kamera elé, és interjút sem adott korábbi pályafutásáról. 2015-ben már nem indult a választásokon, csendben visszatért a polgári életbe.
Nyolcvanadik születésnapjához közeledve azzal lepte meg a közönséget, hogy a BBC Radio 4 felkérésére elvállalta az Émile Zola művei alapján készült Vér, szex és pénz című rádiójáték főszerepét.
Az idős színésznő 2016-ban 25 év kihagyás után, a Tony-díjas Sam Gold felkérésére visszatért a színházba, és hatalmas sikert aratott Lear királyként Shakespeare tragédiájában. A darabot 2019-ben a Broadwayn is bemutatták.
2020-ban BAFTA-díjat kapott az Elizabeth Is Missing című tévédrámában nyújtott alakításáért.
Legutóbbi filmje, a The Great Escaper, amelyben Michael Caine-nel játszott, a közelmúltban készült el. (MTI)