Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ukrajnában több mint négyszáz cég rejtegeti üzleti kapcsolatait Oroszországgal

Több mint négyszáz, Ukrajnában működő vállalat próbálja elrejteni üzleti kapcsolatait Oroszországgal.

A hivatalos ukrán cégadatokhoz nyilvános hozzáférést biztosító Opendatabot adatplatform honlapján tették közre: a hivatalos nyilvántartásokban 401, Ukrajnában bejegyzett vállalatnál találtak „orosz nyomot”. Ezek a cégek az elmúlt másfél év alatt a hatályos ukrán jogszabályok tiltása ellenére hajtottak végre változtatásokat, és távolították el „papíron” az orosz tulajdonosokat és a kedvezményezetteket.
Az Opendatabot 2022. február 23-án – egy nappal az Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindítása előtt – még 20 881, Ukrajnában bejegyzett cégnél talált „orosz nyomot” – emlékeztetett az az Ukrajinszka Pravda hírportál.
A háború kezdete óta Ukrajnában moratóriumot vezettek be az Oroszországi Föderáció állampolgárainak tulajdonában lévő társaságok bejegyzésében való változtatásokra annak érdekében, hogy biztosítsák Ukrajna nemzeti érdekeinek védelmét az orosz katonai agresszióval összefüggő jövőbeni követelések jogi úton történő érvényesítésében. A jelenlegi szabályozás szerint az Oroszországi Föderáció állampolgárainak csak bizonyos kategóriái jogosultak változtatásokat végrehajtani olyan társaságokban, amelyeknek tulajdonosai: ebbe a körbe olyan orosz állampolgárok tartoznak, akik jogszerűen Ukrajna területén tartózkodnak, és akik legfeljebb 10 százalék részesedéssel rendelkeznek a társaság alaptőkéjében. (MTI)