Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Románia vált az izraeli háborút kihasználó internetes csalók egyik fő célpontjává

Az izraeli háborút kihasználva lendültek akcióba internetes csalók, egyik fő célpontjuk pedig Románia.

A több ezer áldozat és a humanitárius segítség iránti valós igény ellenére a kiberbűnözők gátlástalanul folytatják támadásaikat, áldozatoknak és hamis jótékonysági szervezetek képviselőinek adva ki magukat. A szélhámos üzenetek – hasonlóan azokhoz, amelyeket az ukrajnai háború esetében észleltek a Bitdefender szakemberei – kriptovaluták adományozására és díjak előzetes kifizetésére biztatnak – idézte az Agerpres a cég közleményét.
A megtévesztő üzenetekkel a szélhámosok október 13-án kezdték elárasztani a virtuális teret, főleg e-mailek formájában. A legtöbb üzenettel (27 százalék) oroszországi internetfelhasználókat céloztak meg. A hamis segélykérések 15 százaléka Svédországba, 10 százaléka pedig Romániába irányult.
A biztonság megőrzésének és a valós segítségnyújtásnak a legjobb módja az, ha az adományozók közismert jótékonysági szervezethez fordulnak. Azok ellenben, amelyek kriptovaluták adományozását és banki átutalásokat kérik, veszélyt jelentenek és mindenképp kerülendők – figyelmeztetnek a szakemberek.
A Bitdefender egy 2001-ben alapított romániai kiberbiztonsági és vírusirtó szoftvereket gyártó cég. A vállalat, amelynek szolgáltatásai 170-nél több országban elérhetőek, tavaly óta a Forma-1-es Ferrari istálló kiberbiztonsági partnere – közölte az Agerpres hírügynökség kedden a bukaresti székhelyű Bitdefender kiberbiztonsági cégre hivatkozva. (MTI)