Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Új bankjegyeket vezettek be Oroszországban

Bemutatta az 1000 és 5000 rubeles címletű megújított bankjegyeit hétfőn a Bank Rosszii.

Szergej Belov, a jegybank elnökhelyettese hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megerősített biztonsági elemekkel ellátott bankjegyek színpalettája azonos marad a most használatos bankókéval: az ezrest a kék, az ötezrest a vörös árnyalataiban nyomták.
A korszerűsített bankjegyeket fokozatosan fogják forgalomba hozni, és az 1997-ben bevezetett bankjegyekkel együtt fogják használni.
Az 1000 rubeles bankjegyet Nyizsnyij Novgorodnak és a Volgai Szövetségi Körzetnek szentelték. Az előlapon a Nyizsnyij Novgorod-i Kreml Nyikola-tornya, a hátoldalon pedig a kazanyi Tatár Nép és Tatár Köztársaság Államiságtörténeti Múzeuma, valamint a kazanyi Kreml területén lévő Szjujumbike-torony és az Ufai Régészeti és Néprajzi Múzeum látható.
Az 5000-es címletű bankjegyekre Jekatyerinburg és az Uráli Szövetségi Körzet nevezetességeinek képét nyomták. Az előlapon a fő motívum az Európa-Ázsia-sztélé, a hátoldalon pedig a cseljabinszki Rege az Urálról emlékmű és a szalehardi 66-os szélességi kör-(Sarkkör-) sztélé.
A bankjegyeket QR-kóddal látták el, amely a Bank Rosszii weboldalára vezet, ahol részletes tájékoztató található a művészi kialakításukól és hitelességi jellemzőikről.
Korábbi beszámolók szerint az orosz központi bank 2025-ig hat címlet korszerűsítését tervezi: a 10, az 50, a 100, az 500, az 1000 és az 5000 rubeles bankjegyét. Tavaly júniusban mutatták be a modernizált százrubelest. A korszerűsített ötszázas bevezetése jövőre, a tízesé és ötvenesé pedig 2025-re várható. (MTI)