Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hamisított Ozempic injekciók kerültek forgalomba Európa több országában, Magyarország nem érintett

Az érintett tagállamokban tart a kivizsgálás a hamisított Ozempic injekciók ügyében.

A tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) tájékoztatása szerint Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba. A rendelkezésre álló információk szerint Magyarország nem érintett – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerdán az MTI-vel.
A hamisított gyógyszerek csomagolása német nyelvű, és a dobozban az eredeti gyógyszer helyett átcímkézett inzulinadagoló toll található, amely külalakjában nem hasonlít az eredeti gyógyszerre.
Az eddig azonosított hamisított gyógyszereket az érintett gyógyszer-nagykereskedők készletében zárolták, és nincs arra utaló információ, hogy a gyógyszertárak bárhol hamisított gyógyszert adtak volna ki a betegeknek, ugyanakkor nem lehet kizárni további hamisítványok felbukkanását – tették hozzá, tudatva, hogy az NNGYK az esetről tájékoztatta a gyógyszertárakat, és felhívta figyelmüket a szükséges intézkedések megtételére.
Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy a szokásostól eltérő kinézetű Ozempic készítményeket ne használják, kétség esetén kérjék gyógyszerész segítségét. Emellett azt is kérik, hogy kizárólag legális forrásból vásároljanak gyógyszert, és gyógyszereket érintő kérdésekben forduljanak a gyógyszerészekhez.
Az Ozempic túl magas vércukorszint esetén segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő.