Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Leállíttatta az ezerrubeles bankók nyomtatását az orosz jegybank

Leállították az ábrák véglegesítéséig az 1000 rubeles bankjegy frissített változatának nyomtatását – közölte az orosz központi bank.

A már kinyomtatott bankók nem kerülnek forgalomba. A jegybank nem közölte a felülvizsgálat okát, de a bankjegy dizájnja közvetlenül a hétfői bemutatás után heves viták tárgyává vált, elsősorban az orosz ortodox egyház részéről fogalmaztak meg kifogásokat azzal kapcsolatban.
A kék színű 1000 rubeles bankjegyet Nyizsnyij Novgorodnak és a Volgai Szövetségi Körzetnek szentelték. Az előlapon a Nyizsnyij Novgorod-i Kreml Nyikola-tornya, a hátoldalon pedig a kazanyi Tatár Nép és Tatár Köztársaság Államiságtörténeti Múzeuma, valamint a kazanyi Kreml területén lévő Szjujumbike-torony és az Ufai Régészeti és Néprajzi Múzeum látható.
Az orosz ortodox egyház arra hívta fel a figyelmet, hogy az új 1000 rubelesen egy félholdas torony látható, ám az ugyanezen a bankjegyen szereplő egykori templom épületén, amely ma múzeumnak ad otthont, nincs kereszt. Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus egyházközi, társadalmi, valamint a médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője azt mondta, hogy a bankjegyek képének kiválasztása „körültekintőbb megközelítést igényelne”, hogy az ábrák ne keltsenek feszültséget „ott, ahol talán nincs is”.
Az RBK hírportál idézte Pavel Osztrovszkij pap Telegram bejegyzését, aki nehezményezte, hogy a legtöbb orosz, aki használni fogja a bankjegyet, nem ismeri a kazanyi Kreml történetét.
Számukra ez egyszerűen egy templom lesz kereszt nélkül és egy minaret félholddal – írta Osztrovszkij, aki szerint a tervezők vagy „egyszerűen nem gondolták át”, vagy „tudatos provokációt” követtek el.
Vahtang Kipsidze, Legojda helyettese szerint az egyházi épületek kereszt nélküli ábrázolása elvben istenkáromlás lenne, de az új bankjeggyel „nincs probléma”, mivel a rajta ábrázolt épület nem templom, hanem múzeum.
Andrej Klisasz, az orosz parlementi felső alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke úgy vélekedett, az ilyen kérdéseket nyilvánosan, a felekezetek képviselőinek részvételével kellene megvitatni. A szenátor a kereszt nélküli templom képét provokatívnak minősítette, mivel az „az istentelenség sötét időszakára emlékeztet”. (MTI)