Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Lengyel államfői hivatal: Megkezdődött a lengyelek kimenekítése Gázából

A lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra.

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba – közölte Jaciek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.
Az izraeli látogatáson tartózkodó Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt. „A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra” – tette hozzá a BBN főnöke.
Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba. A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza két Hercules C-130 és egy Casa C-295 katonai személyszállító géppel.
A BBN főnöke már szombaton megerősítette: a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket – az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot – a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.
Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező órákon, napokon belül állampolgáraink egy része – remélhetőleg – elhagyja a Gázai övezetet” – állt Siewiera szombati X-bejegyzésében. (MTI)