Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Izrael engedélyezte üzemanyag mindennapi szállítását a Gázai övezetbe

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe.

Az üzemanyagot az ENSZ számára vihetik be Egyiptomból a rafahi átkelőn keresztül. Egy meg nem nevezett politikai vezető úgy nyilatkozott, hogy Izrael az Egyesült Államok kérését teljesíti, és ez a lépés nagyobb nemzetközi mozgásteret ad a Hamász felszámolásában – jelentette a helyi média.
A gázolaj mennyisége lehetővé teszi az ivóvíz-, és a szennyvízhálózat minimális fenntartását annak érdekében, hogy megakadályozzák járványok kitörését, amelyek Izraelre is átterjedhetnének – indokolták a döntést.
Izrael mind ez idáig azért nem engedte meg üzemanyag bevitelét az övezetbe, mert szerinte a Hamász használná fel katonai célokra.
Kilenc izraeli nagyszülő, akinek Gázába hurcolták az unokáját, motorral a Gázai övezet határára hajtott csütörtökön, és azt követelte, hogy cseréljék ki őket unokáikra. „Vigyenek el minket az unokáink helyett” – kiabálták.
Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszok minél előbb hazatérhessenek. Mi, öregek készek vagyunk megfizetni visszatérésük árát – mondta az egyik nagyapa. Elmondták: azért jöttek motorral a határra, mert a Hamász terroristái is így rabolták el az unokáikat.
A 87 éves, Tel-Avivból érkezett Debora Lesem elmondta, hogy ruháival és gyógyszereivel teli csomaggal jött, hogy kicseréljék őt elrabolt unokájára, a 23 éves Roni Lesemre.
Ciszjordániában péntek délelőtt bejelentették, hogy az izraeli hadsereg a Gázai övezetben likvidálta Ahmed Bahart, a Hamász magas rangú politikusát. Bahar a palesztin parlament vezetője volt a 2006-os választások után, amikor a Hamász hatalomra került Gázában.
Izrael megölte Gázaváros Sejk Radván negyedben lévő otthonában Hálid Abu Halalt is, a Fatah palesztin mozgalom egykori tisztviselőjét, aki csatlakozott a Hamászhoz. Abu Halal hozta létre a Gázai övezetben az Al-Aksza mártírjainak brigádját és az Al-Ahrár fegyveres osztagait. A jelentés szerint fia és hat másik ember is meghalt a támadásában.
Az izraeli hadsereg csapásokat mért Izrael északi, libanoni határánál a libanoni síita Hezbollah milícia egyik egységére és a szervezet több célpontjára is. A katonai közlemény szerint terrorista infrastruktúrát, fegyverraktárt és katonai építményt támadtak meg azon a helyen, ahonnan több rakétát indítottak el Izrael ellen.