Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hazatért a kórházból Katalin hercegnő és III. Károly király

Hazatérhetett a kórházból hétfőn Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége, aki csaknem két hete hasi műtéten esett át.

Nem sokkal később távozott ugyanabból a kórházból III. Károly király is, Katalin apósa, akin prosztatamegnagyobbodás miatt végeztek orvosi beavatkozást.
A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – a hercegnő hazatéréséről szóló hétfői tájékoztatásában továbbra sem részletezte, hogy miért volt szükség a műtétre, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Katalin lábadozása „jól halad”.
A palota szerint Katalin a királyi család windsori rezidenciáján lévő otthonukba távozott a London Clinic nevű magánkórházból.
Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn előző nap tervezett műtéti beavatkozást hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás úgy hangzott, hogy Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik, de valószínűtlen, hogy a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.
Ennél több részlet a hercegnő hazatéréséről szóló hétfői közleményben sem szerepelt.
A palota már a műtétről szóló első tájékoztatásában jelezte, hogy nem is várható további részletesebb tájékoztatás a kórházi kezelés okáról. Az akkori közlemény úgy fogalmazott, hogy Katalin szeretné „a lehető legteljesebb normalitást” fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának.
A 75 esztendős III. Károly király, Vilmos trónörökös édesapja a múlt hét végén szintén tervezett beavatkozáson esett át prosztatamegnagyobbodás miatt.
Az uralkodó három éjszakát töltött ugyanabban a kórházban, ahol a walesi hercegnő műtétjét végezték, és hétfő délután, felesége, Kamilla kíséretében ő is hazatért.
A királyon elvégzett beavatkozásról szóló közleményben a Buckingham-palota – a brit királyi család londoni hivatala – hangsúlyozta, hogy jóindulatú, „évente több ezer férfinél előforduló” elváltozásról van szó, és Károly közéleti programjait „a lábadozás rövid időszakára” elhalasztják.
Az uralkodó diagnózisának ismertetésével a palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.
Udvari illetékesek szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.
A Buckingham-palota szerint III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése „máris kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára”.
A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának nyilvános bejelentése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága néhány nap alatt több mint a tízszeresére emelkedett. (MTI)