Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Joe Biden magabiztosan győzött az első előválasztáson, Dél-Karolinában

Joe Biden magabiztosan nyerte a Demokrata Párt első hivatalos előválasztását, amit idén Dél-Karolina államban tartottak szombaton.

A demokrata párti szavazók számára tartott voksoláson megszerezhető mind az 50 delegáltat Joe Biden nyerte el. Az államonként megtartott előválasztásokon delegálti szavazatokért versenyeznek az elnökjelölt-aspiránsok, és ezek a delegáltak véglegesítik az elnökjelölt személyét az országos jelölő konvención, amit a demokraták idén augusztus közepén tartanak.
Joe Bidennek két kihívója volt az elnökjelölti versenyben: Dean Phillips kongresszusi képviselő és Marianne Williamson írónő. A felmérések szerint Joe Biden támogatottsága fölényes velük szemben.
A hivatalban lévő elnök Dél-Karolinában aratott győzelme után kiadott közleményében azt hangoztatta, hogy 2020-ban ennek az államnak a szavazói adtak új lendületet kampányának és indították el őt az elnökválasztási győzelem felé vezető úton.
Reményét fejezte ki, hogy 2024-ben szintén Dél-Karolinában kezdődik az az út, amely elvezet ismételt győzelméhez a novemberi elnökválasztáson.
A Demokrata Párt – Joe Biden nyomására – 2024-ben jelentősen átalakította előválasztási naptárát, és a több évtizedes hagyománnyal szakítva nem Iowa és New Hampshire választói nyilváníthattak először véleményt az elnökjelöltjükről, hanem Dél-Karolina államé. Iowa államban postai úton szavazhatnak, New Hampshire pedig nem kap delegációs jogot, miután az állam demokrata párti szervezete – a párt országos szervezetének utasítása ellenére – az eredeti időpontban megtartotta az előválasztást.
Az elemzések szerint Dél-Karolina elsősége az előválasztásban az állam jelentős afroamerikai szavazótömbje miatt volt fontos Joe Biden számára.
Szakértők rámutatnak: az afroamerikai lakosság támogatása nélkül Joe Biden nem lesz képes megnyerni az elnökválasztást novemberben republikánus kihívójával szemben, aki a jelenlegi várakozások szerint hivatali elődje, Donald Trump lesz. A közvélemény-kutatások szerint ugyan az afroamerikai lakosság többsége változatlanul a demokratákra szavaz, de jelentős számban vándoroltak át a republikánusokhoz, ami akár elnökválasztási győzelmet jelenthet Donald Trumpnak.
A következő előválasztást Nevada államban, február 6-án rendezik a demokraták számára, míg a republikánusoknál február 8-án szintén Nevada államban folytatódik jelölőgyűlésekkel az előválasztási verseny. (MTI)