Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tíz ember vesztette életét a valenciai épülettűzben

A spanyol kormány szerint a következő lépés a holttestek elszállítása és azonosítása lesz.

A hatóságok a kiégett valenciai lakópark első átvizsgálása során tíz áldozat holttestét találták meg – közölte Pilar Bernabé, a spanyol központi kormány valenciai megbízottja pénteken újságírókkal.
Mint mondta, nincs tudomásuk több eltűnt személyről, miután a nap folyamán négy emberrel sikerült kapcsolatba kerülni azok közül, akiket kerestek.
Ennek ellenére nem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy az áldozatok száma növekedjen a további vizsgálatokat követően – tette hozzá kérdésre válaszolva.
A lángokat egész éjjel oltották a tűzoltók a 138 lakásos komplexumban, majd egész délelőtt hűtötték az épületet, ahova dél körül tudtak először bejutni a tüzet követően.
A mentőszolgálat tájékoztatása szerint összesen 15 embert szállítottak kórházba, köztük hét tűzoltót és egy gyereket is. Többségüket füstmérgezés gyanújával. Péntek délutánra közülük már csak ketten szorultak kórházi kezelésre.
A társasház lakói közül többeket az erkélyekről mentettek ki tűzoltósági daruval a lángoló épületből. Éjszakára buszokkal szállították őket a város különböző szállodáiba, és a városban gyűjtést indítottak számukra, mert a tűzben mindenüket elveszítették.
María José Catalá polgármester bejelentette: a város egy újépítésű, 131 lakásos épületben ajánl fel lakhatást a károsultak számára, amíg a következő hónapokban helyzetük rendeződik.
Carlos Mazón tartományi elnök közölte: az autonóm kormány családonként hatezer és tízezer euró közötti közvetlen segítséget biztosít az elsődleges szükségletek azonnali megoldására. Később pedig havonta 1000-1500 euró közötti összeget kapnak lakhatási támogatásként.
Azért vagyunk itt, hogy segítséget nyújtsunk” – jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, aki a nap folyamán a tragédia helyszínére utazott, hogy szolidaritását fejezze ki az áldozatok családja és károsultak felé, és köszönetét fejezze ki a mentésben közreműködőknek.
A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, a hatóságok annyit közöltek, hogy a lángok a ötödik emelet egyik lakásából indultak ki, és terjedtek el a két épületből álló tömbben, amely reggelre teljesen kiégett.
Az első vélemények szerint a gyors terjedéshez hozzájárult az erős, óránként 50-60 kilométeres erősségű szél, valamint az épület burkolatának poliuretán anyaga is.
A tűz nagy kiterjedése miatt a közeli városokból, Alicantéból és Castellónból is vezényeltek át tűzoltóegységeket, valamint bevonták a katonaság speciális egységét.
A tragédia miatt mind Valencia városában, mind Valencia tartományban háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el. Szombat délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra a városháza előtt.
Spanyolországban utoljára 1992-ben történt hasonló tragédia. Akkor Mostolesben tizenketten vesztették életüket, 17-en pedig megsérültek egy panelházban keletkezett tűzben, amelyet egy cigarettacsikk okozott. (MTI)