Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rick Astley újra Magyarországon! A Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépőjeként áll színpadra

Jó hír a Rick Astley rajongóknak! A világsztár idén visszatér Magyarországra.

Rick Astley és a Level 42 az idei, 11. Paloznaki Jazzpiknik legismertebb fellépője, mellettük más világhírű, köztük hazánkban kevésbé ismert külföldi előadók is koncertet adnak augusztus 3. és 5. között a Balaton-felvidéken.
– A nyitónapon Nick West és Rick Astley, augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation, a zárónapon, 5-én szombaton pedig az Incognito és a Level 42 ad koncertet a nagyszínpadon. A Jazzpikniken négy színpadon több mint negyven előadó játszik három nap alatt – mondta Valde Orsolya alapító, fesztiváligazgató a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Mint kiemelte, Nick West amerikai funk-rock, soul énekes és basszusgitáros, tehetségét Dave Stewart (Eurythmics) ismerte fel, később olyan világsztárok dolgoztak vele, mint Prince és Lenny Kravitz. Az augusztus 3-i nyitónap fő fellépője, a brit Rick Astley a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb popénekese volt, Never Gonna Give You Up című slágerére mindenki emlékszik. A csúcson hagyta abba, üzletemberként tevékenykedett, majd ötvenedik születésnapjára megjelent albuma 2016-ban vezette a brit lemezlistát, és két évre rá újabb anyaggal jelentkezett. 2019-ben a Paloznaki Jazzpiknik történetének egyik legsikeresebb koncertjét adta. A fesztivál második napján a nagyszínpadon előbb a New Yorkban dolgozó svéd formáció, a Dirty Loops lép fel, amely egy Lady Gaga-feldolgozással robbant be a köztudatba, majd saját szerzeményekkel lett még ismertebb, és amelynek Quincy Jones a menedzsere. Utánuk az elektronikus zenét újragondoló, azt keleties és brazil motívumokkal tűzdelő washingtoni duó, a Thievery Corporation következik. A csapat húsz éve alatt tíz lemezt készített, ezek összesen több mint egymillió példányban keltek el világszerte. A zárónapon az acid jazz egyik legfontosabb zenekara, a brit Incognito ad koncertet, amely már többször járt a Jazzpikniken, 2016-ban egy villámcsapás szakította félbe koncertjüket. A jazz-funk világából kinőtt csapat 1979 óta létezik, a Don’t You Worry ’bout a Thing című 1992-es dal volt a legnagyobb slágerük. A Level 42 első magyarországi koncertje a koronavírus-járvány miatt kétszer, 2020-ben és 2021-ben is elmaradt, de idén végre megvalósul. A legnagyobb sikereit a nyolcvanas években arató, Mark King énekes-basszusgitáros által vezetett brit dzsessz-funk csapathoz olyan slágerek fűződnek, mint a Lessons in Love, a Running in the Family, a Something About You vagy az It’s Over. A Level 42 több mint 30 millió lemezt adott el.
Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes elmondta, hogy a pikniken a három kisebb színpadon a dzsessz műfaj számos ismert hazai szereplője fellép. Köztük lesz a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip és a Vanavan. A Hangfoglaló Programmal együttműködésben lesz látható és hallható aZorka és Richard Zalai, a Müpa Jazz Showcase különdíjasaként pedig a Parvaro zenekar fog játszani.
Mint elhangzott, a Jazzpiknik egyre több előrevivő kezdeményezést támogat, így a fesztiválon jelen lesz az Együtt az Autistákért Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai részlege, a Gyermekgyógyászati Klinika, a képzett zenészek segítségével hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak ingyenes művészeti képzést biztosító Superar Alapítvány, a helyi gyerekek továbbtanulását segítő Paloznak Jövője Alapítvány, a fesztiválzöldítéssel foglalkozó Zöldövezet Társulás, a gyerekek környezetvédelmi érzékenyítését végző Jane Goodall Intézet, valamint a balatoni térség kerékpáros infrastruktúráját fejlesztő BalatonBike365 projekt.
– Az Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy segítse a kommunikációt az autizmussal élőkkel, rávilágítson, milyen nehézségekkel kell szembesülniük – mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, az autizmussal élő gyerekek és fiatal felnőttek integrációját segítik azok a megvásárolható sütikék is, amelyek csomagolásában öt, autizmussal kapcsolatos kérdés olvasható.
Jenőváry Zoltán, a Tűzoltó utcai gyermeksebészeti osztályt vezető főorvos elmondta: a Segítsetek Gyógyítani Alapítványhoz a fesztiválon befolyó adományokból várhatóan egy új laparoszkópos tálcát fognak finanszírozni.
A BalatonBike365 kapcsán Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a parttól távolabbi szolgáltatókkal is erősíteni szeretnék a Balaton turisztikai forgalmát.
Koller Andrea, a Zöldövezet Társulás elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a Jazzpikniken idén 70 százalékos hulladékvisszagyűjtési arányt szeretnének elérni. (MTI)