Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Hat év után ismét egy magyar művész jutott be a Rising Stars legjobbjai közé

Hat év után a Müpa jelöltje, Pusker Júlia hegedűművész is bekerült a Rising Stars nevű európai tehetségkutató legjobbjai közé.

A legkiemelkedőbb előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kezdeményezésére idén is öt tehetséges zenész mutatkozik be november 10. és 12. között a Müpában – tájékoztatta a Müpa az MTI-t.
Mint írták, az ECHO nemcsak a jövő csillagainak felkutatásában vállal szerepet, de felfedezésük után sem engedi el a művészek kezét: a Rising Stars sorozat 1995 óta Európa legígéretesebb fiatal zenészeit mutatja be a kontinens patinás koncerttermeiben, így minél szélesebb körben megismerheti őket a közönség.
A tájékoztató szerint a Rising Stars fellépéssorozatot korosztályának egyik legsokoldalúbb gitárosa, Sean Shibe nyitja meg a Müpában. A harmincegy éves gitáros repertoárjában egyaránt fellelhető a múlt muzsikája és korunk zenei világa: a koncerten többek között Manuel de Falla Debussy-darabja, valamint a brit Thomas Ades Forgotten Dances című műve is hallható lesz.
A skót gitárost az Elbphilharmonie Hamburg és a Kölner Philharmonie közös jelöltje, Mathis Kaspar Stier fagottművész követi, aki egyforma lelkesedéssel fordul a szólistafeladatok, a kamaramuzsika és a zenekari játék felé. Julius Schepansky harmónikással közös budapesti fellépésén Böddecker és Bach művei a barokk kort képviselik, míg a kortárs bemutató szerzője az izlandi María Huld Markan Sigfúsdóttir lesz – olvasható a közleményben.
Hat év után ismét beválogattak egy magyar művészt a fiatal feltörekvők közé, így Pusker Júlia sokoldalú tehetségét nemcsak Budapesten, hanem Európa-szerte megismerheti a közönség.
A Müpa jelöltje a budapesti Zeneakadémián, majd a londoni Royal Academy of Music falai közt végezte tanulmányait, majd 2021-ig a Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művészeként képezte tovább magát Brüsszelben.
A hazai közönség nemcsak kíséret nélküli hegedűjátékát élvezheti a Müpában, de ukrán partnerével, Kristia Hudzij zongoraművésszel is fellép – emelik ki a közleményben.
Az utolsó napot a BOZAR – Centre for Fine Arts Brussels jelöltje, a Sonoro Quartet indítja. A belga vonósnégyes országának egyik legaktívabb formációja, amely 2021-ben a budapesti Bartók Világversenyen is óriási sikert aratott. A Müpába két kvartettklasszikussal érkeznek: Mozart Adagio és fúga című művét Bartók V. vonósnégyese követi, kortárs bemutatóként pedig honfitársuk, Annelies van Parys erre az alkalomra megrendelt kompozícióját hallhatja a közönség.
Az eseménysorozatot Sebastian Heindl összművészeti produkciója zárja. A Konzerthaus Dortmund, a Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden közös jelöltje az első olyan fiatal művész, aki orgonán mutatja be tehetségét a Rising Starsban. A koncerten Moritz Eggert Orck című művének előadása után Heindl orgonaimprovizációs kísérete lesz hallható – áll a közleményben.