Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csankó Zoltán kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Az elismerést a színművész kedden a Vígszínházban megrendezett díjátadó ünnepségen vehette át.

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze kapta idén a Kaszás Attila-díjat.

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a díjátadó ünnepségen felidézte: Kaszás Attila drámaian fiatalon hunyt el, de e viszonylag rövid idő alatt is sikerült olyan teljesítményt felmutatnia, olyan alakításokat színre vinnie, hogy kortársai – alig pár hónappal a halála után – róla elnevezett díjjal is meg kívánták örökíteni őt és azt a szellemiséget, amelyet képviselt. – Nemcsak jó színész volt, hanem jó ember is – emelte ki.
Kaszás Attila személye szimbólummá vált, példaképpé, s nem csupán a társulati összetartozás, hanem egy magasabb szintű, tágabb közösség, a nemzet összetartozásának szimbólumává is – hangsúlyozta.
Úgy vélte: Kaszás Attila határon túli és anyaországi magyar volt egy személyben, s határon túliként egész életében azon dolgozott, hogy lebontsa a magyar szívek közötti határokat. A színészi kiválóságon túl ez az az örökség, amit ránk hagyott, és amit nekünk, színházi és színházon kívüli embereknek egyaránt tovább kell vinnünk – mondta Szentmártoni János.
Aki a Kaszás Attila-díjat megkapja, abban óhatatlanul van valami Kaszás Attila lényéből, lényének legbensőbb lényegéből – fogalmazott az államtitkár.
Az elismerést Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj egyik alapítója, Oberfrank Pál színművész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és Hopkó Iván, a Raiffeisen Bank igazgatója adta át.
Pokorni Zoltán kiemelte, hogy a díj a színházi szakma önértékelését, önbecsülését tükrözi. A díjra és a jelölésre okkal lehet büszke mindenki
– mondta, hozzátéve, hogy a díj ma már nemcsak Kaszás Attiláról, hanem a színházi szakmáról is szól, a művészek önmagukat és egymást is elismerik általa. Ha van önbecsülése, tartása, belső kultúrája a szakmának, akkor ez a díj működni fog – hangsúlyozta.
Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója közös pályakezdésüket felidézve hangsúlyozta: mindenki azt érezte, hogy szerencsés, hogy ismeri.
A díj zaklatott jelenünkbe egy lélegzetvételnyi szünetet, békét csempész – mondta, hozzátéve, hogy Kaszás Attila létezésének lényege éppen ez volt: színészként és emberként tudott sugározni valami megfejthetetlen, mégis tapintható harmóniát, derűt és erőt. „Valahogy rend lett körülötte, kívül-belül.

csankozoltan


A díjátadó ünnepségen Hegedűs D. Géza színművész, rendező, a MASZK színészegyesület elnöke idézte fel Kaszás Attila pályafutását, amely a Vígszínházból a Nemzeti Színházba vezetett.
Mint a rendezvényen elhangzott, a tizenöt évvel ezelőtt alapított Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek számára az egyik legfontosabb elismerés, a jelöltek három szinten – a saját társulatukban, a szakmán belül és a közönség előtt – is megmérettetnek.
A szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg: a fiatalon elhunyt színész ugyanis mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.
A verseny első fordulójában a magyarországi színtársulatok választhatták ki maguk közül a díjra leginkább érdemesnek tartott jelöltet. A második fordulóba 41 színművész jutott be, akik titkos szavazással döntöttek arról, kiket juttatnak a harmadik körbe. Végül Csankó Zoltán mellett Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Fila Balázs, a József Attila Színház és Fehér László, a Forte Társulat művésze mérkőzhetett meg a közönség szavazataiért. Az idei jelöltekre csaknem 6000 szavazat érkezett. A díjat mintegy 2500 szavazattal nyerte Csankó Zoltán, míg a második legtöbb szavazatot Fila Balázs kapta.
Csankó Zoltán, aki az idén már harmadszor került a döntőbe, a díjat édesanyja emlékének ajánlotta. A színművész, mielőtt jelenlegi társulatához csatlakozott, először az Arany János Színház, majd a Radnóti Miklós Színház és a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. A Jászai Mari-díjas színészt a közönség nemcsak a színházból, de többek között Christoph Waltz vagy John Travolta szinkronhangjaként is ismerheti.
A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díj átadását az idén is összefogás kísérte: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a KIM és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség is.
A díj, amely egy Kutas László által készített szobor, anyagi megbecsüléssel is jár, a díjazott a KIM és a Raiffeisen Bank jóvoltából 1, 6 millió forint pénzjutalomban is részesült. (MTI)

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt