Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jelentősen növelte a kifizetett jogdíjakat az EJI

Több mint egymilliárd forintnyi jogdíjat állapított meg jogosultjai számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

Ezt az adatok új technológiára alapozott feldolgozása és a felosztási szabályzat módosítása tette lehetővé – áll az EJI szerdai közleményében.
A szervezet célja, hogy jogdíj ne maradjon kifizetetlenül, ezért gondoskodott a rendelkezésre álló adatok újszerű, a korábbinál hatékonyabb feldolgozásáról. A közlemény szerint az eljárás bevezetését az indokolta, hogy a felhasználók, például a rádiók és televíziók sokszor hiányosan, vagy tévesen adják meg az általuk felhasznált hangfelvétel előadójának azonosításához szükséges adatokat, ezért a jogosultat sokszor utólag, saját eszközökkel kell az egyesületnek felkutatnia.
Emlékeztetnek arra, hogy a szervezet küldöttgyűlése november 30-án hozott döntésével azt is lehetővé tette, hogy az EJI azokra a hangfelvételekre eső jogdíjakat is kifizethesse, amelyeknek csak a vezető előadója állapítható meg. Ezáltal a felosztás eredeti időpontját követő 12. hónaptól azon felvételekre eső jogdíjakat is kifizetheti a szervezet, amelyeknek közreműködői listája a jogdíjfelosztás eredeti időpontjában nem volt megállapítható. A jogosultkutatás során kimutatott jogdíjból a vezető előadóművészek mellett a közreműködők is részesülnek.
Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületet az előadók hozták létre, hogy a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait képviseljék. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért és ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az egyesületnek mintegy 4000 tagja van, 2022-ben 3,9 milliárd forint jogdíjat osztott fel a magyar és külföldi előadóművészek között. (MTI)