Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jövő héten kezdődik a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

Január 10. és 15. között négy különböző show, tudományos konferencia, valamint cirkusztörténeti kiállítás helyszíne lesz a Fővárosi Nagycirkusz és a Vajdahunyad vára.
A szervező Nemzeti Cirkuszművészeti Központ keddi közleménye szerint a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjén idén több mint ötven produkcióban mintegy száz artista vesz részt a világ minden tájáról.
A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 9-én nulladik nappal, a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával indul a Hippodromban. A hivatalos program másnap, január 10-én kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban egy Hollywoodot idéző Red Carpet Show-val, amelyen ünnepélyes keretek között vonulnak be a cirkuszfesztivál artistaművészei.
A hat nap során a nézők láthatják a Red, a Green és a White Show-t is, majd a záró estén, január 15-én lesz a gálával egybekötött díjátadó ünnepség. A produkciókat nemzetközi és magyar zsűri egyaránt pontozza, a nagydíjak között arany, ezüst és bronz fokozatot is odaítélnek, átadják az Európa-díjat és különdíjakat is kiosztanak.
Az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) január 11-i konferenciáján a Vajdahunyad várában hét ország tizenhét előadása hangzik el, köszöntőt mond Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti központ főigazgatója, a nyitóelőadást Helmut Grosscurth, az ECA ügyvezető igazgatója tartja.
A konferencia idén a cirkuszi kultúra aktuális európai kérdéseit járja körül, mások mellett olyan témákat, mint az állatjólét, a cirkusz kulturális elismertsége, az artisták mobilitásának szabályozása, az utazó cirkuszos gyerekek oktatása, a cirkuszpedagógia, a cirkuszi felsőoktatás, a cirkuszi örökség és a cirkuszi muzeológia.
Szintén a Vajdahunyad vára ad otthont a Csodálatos cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállításnak, amely január 11-én nyílik. Mint a szervezők írták, a tárlat tizenöt ország közös rendezvénye, amelyen először lesznek együtt láthatók a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képző- és filmművészet jeles alkotásai, valamint a nemzetközi cirkuszi örökség legizgalmasabb külföldi gyűjteményei.
A közleményben kiemelik: a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen jelen vannak a legkiválóbb cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta minden alkalommal magyar gálát is tartanak a fesztivál keretein belül. (MTI)