Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Két év alatt két és félszeresére nőtt a hazai zöld rendszámos autók száma

A klímasemlegesség a kormány célja.

Májusban átlépte az 51 ezret, ezzel 2020 óta két és félszeresére nőtt a zöld rendszámmal ellátott autók száma Magyarországon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában foglaltak szerint 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ebben fontos szerepet játszik a közlekedés zöldítése is, ami a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felel.

– Az ország szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjukk az elektromos járművek terjedését. Álláspontunk szerint a zöld átmenet esetében nem plusz terheket kell az emberekre róni, hanem például olyan pályázati konstrukciókat kialakítani, amelyekbe be tudjuk vonni a lakosságot, és hozzájárulnak a felmerülő költségek csökkentéséhez is – idézi a közlemény Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárt.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a közlekedési szektor klímabarátabbá válását, többek között az elektromos személygépjárművek vásárlását az elmúlt években összesen csaknem 20 milliárd forinttal segítette. Ennek köszönhetően a hazai zöld rendszámos autók száma 2020 májusában elérte a 20 ezret, mára pedig már az 51 ezret is meghaladta, és ezek több mint fele tisztán elektromos – írták.

A közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít. Ezt tovább növelhetik a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései, amelyek az elektromobilitás elterjedését ösztönzik–- áll a közleményben.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elektromos autók mellett mind többen választják az elektromos robogókat is a hagyományos, benzines társaik helyett és egyre népszerűbbek az elektromos rásegítésű kerékpárok is, amelyek vásárlásához minden hónap első felében lehet pályázni támogatásra – írta a TIM.