Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Őssejtterápiával is gyógyítják a Crohn-betegségben szenvedőket Pécsen

A betegség nem gyógyítható, de gondozással tünetmentesíthető.

A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, az elsősorban fiatal felnőtteket érintő Crohn-betegség kezelését immár őssejtek beültetésével is segítik Pécsen – közölte a régióközpont klinikáit működtető Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

A sokszor végbélsipollyal szövődött betegséget hagyományosan műtétekkel kezelik, azok hosszú távú eredményességét segíti az őssejtek beültetésével járó, a sebészeti klinikán elsőként kedden alkalmazott eljárás – írták a közleményben.

Baracs Józsefet, az intézményegység adjunktusát idézve közölték: a Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés és a görcsös hasi fájdalom.

A kór pontos oka a mai napig nem ismert, de kialakulására hatással lehet a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás.

A betegség egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség.

A közlemény szerint a végbél körüli sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejtterápia, amely során közvetlenül a járatba fecskendezik az őssejteket, amelyek tulajdonsága, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását.

Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, valamint a placebóval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejt terápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás jóval magasabb volt az őssejtes csoportban – tudatta a PTE.

A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti, és minden kétszázadik embert sújt. A betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést.

A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.