Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sikeresen tesztelték embereken a HIV elleni védőoltást

Csaknem száz százalékban váltott ki megfelelő választ.

Pozitív eredményről számoltak be a kutatók HIV elleni védőoltás 1-es fázisú klinikai tesztelésének lezárultával – írja az IFLScience. A védőoltás 36-ból 35 embernél váltott ki megfelelő választ, ami bőven elegendő a klinikai tesztek folytatásához.

A Science tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint maga a HIV-vírus rendszerint nem vált ki olyan immunválaszt, amely megállítaná a fertőzést. A kutatók ezért olyan vakcinát igyekeznek kifejleszteni, amivel széleskörűen hatástalanító antitesteket (bnAb), és azok előfutárait kezdi el termelni a szervezet.

A kutatók azért is izgatottak az eredmények miatt, mert a módszer nemcsak a HIV ellen lehet eredményes, de a hepatitis C, valamint az emlősökre veszélyes béta-koronavírusok ellen is.

A mostani tesztek során az egészséges résztvevők egy része placebót, a többiek pedig a tényleges oltóanyagot kapták meg. A vakcina eredményesnek is bizonyult: a csoport 36 tagjánál 35-ből megfelelő eredményt váltott ki a szérum. A kutatók azonban higgadtságra intenek: ez ugyanis még nem jelenti azt, hogy készen van a HIV elleni védőoltás, az ahhoz vezető út azonban ígéretes.

Az oltás célja, hogy stimulálja a szervezetben található B-sejteket, hogy bnAb-ket termeljenek. A korábbi megoldások minden bizonnyal azért nem jártak sikerrel, mert nem stimulálták eléggé a B-sejteket, teszi hozzá a hvg.