Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kegyeletsértéshez vezethet, ha az urnát otthon őrizzük

A temetkezési egyesületek szerint az urnák helye a temetőben van.

A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van – közölték temetkezési egyesületek az MTI-vel, rámutatva arra: megakasztja a gyászfeldolgozást, továbbá kegyeletsértéshez, illetve mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki a temető helyett otthon tárolja a hozzátartozója hamvait tartalmazó urnát.
Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, valamint a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete azzal kapcsolatban adott ki közös nyilatkozatot, hogy egy németországi csomagmegőrzőben találták meg egy magyar férfi hamvait.
Azt írták, a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel.
Kiemelték, hogy az urna hazavitele mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet: ebben az esetben ugyanis nincs szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak leróhatnák kegyeletüket vagy tisztelettel adózhatnának az elhunyt emléke előtt.
A magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti, ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét – ismertették.
Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható – olvasható a közleményben, amely szerint Magyarországon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatóak.
Mindemellett pszichológusi vélemények szerint az urnák hazavitele akadályozza a gyászfeldolgozást, ennek pedig idővel komoly mentális és pszichés következményei lehetnek – fűzték hozzá.