Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Július 1-től is azok szállítják el a hulladékot, akik korábban tették

A július elsején hatályba lépő új hulladékgazdálkodási rendszerben ugyanazok szállítják el a hulladékot, aki korábban is tették.

Ennek oka: a koncesszor MOHU Zrt. ugyanazokkal kötött szolgáltatói szerződést – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán az InfoRádió Aréna adásában.
Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar lakosság számára fontos, hogy megmarad a rezsicsökkentés, a koncesszor a rezsicsökkentett díjaktól nem tud eltérni.
Az államtitkár kifejtette, a hulladék másodnyersanyagnak tekinthető, többsége olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyekből újra terméket lehet előállítani.
Fontos ezeket az anyagokat minél tovább a körforgásos gazdaságban tartani, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, a környezetre minél tovább lehessen vigyázni – mutatott rá.
Az államtitkár kitért arra, hogy a gyártók egyre inkább törekednek a fenntartható termékek gyártására, mert azok a piacon már jobban eladhatók.
Raisz Anikó elmondta, Magyarországon évente mintegy 20 millió tonna hulladék keletkezik, ebből mintegy 4,5 millió tonnát érinti a koncesszió.
Ismertetése szerint a koncesszor júliustól átveszi, gyűjti, szállítja és előkezeli majd a lakosságtól, intézményektől származó hulladékot, ugyanakkor az ártalmatlanítás, és a hulladékhasznosítás már koncesszión kívüli tevékenység.
Raisz Anikó a műsorban szólt arról is, hogy július 1-jétől az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. A kiterjesztett gyártói felelősség rendszerbe tartozó termékköröket rendelet határozza meg. A termékek gyártói, első belföldi forgalomba hozói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa alatt. (MTI)

Fotó: MTI